Rezervaţia nimănui. Lacul cu nuferi din Băile 1 Mai a rămas fără custode

Data publicării:
lac 040915

Turiştii care vin să admire nufărul termal ce a găsit în zonă singurul loc din Europa unde a supravieţuit ultimei glaciaţiuni sunt dezamăgiţi de starea în care a ajuns lacul.

"Era foarte mare lacul, cu nuferi foarte mulţi şi frumos; acum nu mai e nimic, e în paragină totul. A scăzut apa şi mai sunt câţiva nuferi."

De parcă situaţia nu era suficient de gravă, la sfârşitul lunii trecute rezervaţia a rămas fără custode. Muzeul Ţării Crişurilor, cel care a administrat zona timp de cinci ani, a cerut Ministerului Mediului să fie reziliată convenţia de custodie, întrucât nu are cum să gestioneze rezervele de apă.

"Pe 15 august, anul acesta, a expirat de facto contractul de custodie după cinci ani şi vineri ne-a şi venit răspunsul de la minister, prin care confirmau, în sfârşit, că nu mai suntem custozi", a precizat Radu Huza, muzeograf, fostul custode al rezervaţiei.

Rezervaţia termală din Băile 1 Mai va reveni în administrarea Agenţiei pentru Protecţia Mediului, până când va fi găsit alt custode. Între timp, problema lacului aflat la un pas de dispariţie poate fi rezolvată doar prin închiderea forajelor ilegale din zonă, susţin reprezentanţii Ministerului Mediului.

"Sunt mult prea mulţi consumatori privaţi care folosesc apă geotermală pentru a-şi încălzi case, piscine, sere, făbricuţe şi mă îndoiesc sincer că am căpătat vreo licenţă sau vreun aviz de undeva", a declarat Anne Jugănaru, secretar de stat în Ministerul Mediului. "Noi am semnalat de doi ani şi jumătate autorităţilor locale din Bihor faptul că exploatarea în exces a apelor termale a dus la o situaţie dramatică toată această arie naturală şi singura rezervaţie cu apă geotermală din Europa."

În prezent, o echipă de cercetători de la Facultatea de Geologie şi Geofizică Bucureşti şi de la Asociaţia Hidrogeologilor din România monitorizează toate forajele, dar şi rezervaţia. În primăvară, experţii au decis să reducă debitele exploatărilor cu 30% pentru ca lacul să nu sece definitiv. Efectele, însă, întârzie să apară.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri