În localitatea sătmăreană Medieșu Aurit se prepară o licoare recunoscută în Uniunea Europeană ca fiind un produs natural, fabricat după o rețetă moștenită din familie.
"Bunicul meu a început cândva în jurul anilor 1900, tatăl meu, care a trecut în neființă în 1974, a fost continuatorul acestei activități în trei locații cel puțin diferite. Această locație funcționează din 1964, ea fiind refăcută după 1989-1990", spune Silviu Zetea, proprietarul fabricii de țuică Zetea.
Fabrica de țuică are zece angajați, iar pe lângă rețeta secretă folosește și o tehnologie pentru închiderea sticlei, inventată chiar de proprietar.
"Dopul este dinainte legat, se introduce în sticlă, se apasă ca să închidă gâtul, după care punem capacul de sticlă și legăm cu un șnur", explică Florica Ferne, angajata fabricii de țuică.
Pălinca de gutui, "invenţia" unui orădean
În Oradea, Alexandru Tătar, cunoscut drept Sandu de la Pericei, susține că a inventat un alt fel de pălincă: cea de gutui. El a înregistrat numele brandului în 1990, după ce a facut numeroase experimente pe acest tip de fruct. "Am ajuns ca a treia oară să-mi reușească o pălincă cu care am ajuns până la Curtea Regală a Angliei", se laudă Tătar.
Prințul Charles, moștenitorul tronului Angliei a primit o sticlă din faimoasa pălincă de gutui a lui Sandu în iunie acest an, când se afla în vizită la conacul său de pe Valea Zălanului. După ce a gustat din băutură, avea doar cuvinte de laudă la adresa producătorului, care, la rândul lui, este convins că pălinca lui are efecte benefice asupra sănătății.