Rețeta săptămânii | Chifle cu rozmarin

Data actualizării: Data publicării:
chifle reteta

Deși pare o muncă greu de făcut, prepararea unei pâini nu este deloc dificilă. Aveţi nevoie însă de timp şi de câteva trucuri pentru ca produsul final să aibă coaja subţire şi rumenă, iar miezul să fie moale şi pufos. Iar specialiştii o spun la unison: gustul pâinii din comerţ nu se compară cu cel al alimentului preparat în casă.

Pentru a prepara chifle cu rozmarin aveţi nevoie de un kilogram de făină albă, puţin zahăr şi sare, rozmarin tocar mărunt, 30 de grame de drojdie, seminţe de ceapă şi ulei de măsline. Pentru aluat drojdia proaspătă o adăugăm în şase sute de mililitri de apă călduţă şi punem un mix de sare, zahăr şi ulei de măsline.

Compoziţia o amestecăm şi o lăsăm zece minute, după care adăugăm făina şi începem frământarea aluatului.

“Secretul unei pâini pufoase este timpul de frământare a aluatului. Glutenul lucrează, se extinde, încet-încet, iar prin frământare înglobează aer. Şi atunci, ideal, de fiecare dată când frământăm pâinea acasă, timpul minim de frământare să fie 10-15 minute”, explică chef Mihaela.

Pe final, adăugăm rozmarinul tocat mărunt pentru o aromă aparte. Ştim că aluatul este gata atunci când începe să se desprindă uşor de pe bol. Transferăm compoziţia într-un alt vas în care în prealabil am pus puţin ulei de măsline, îl acoperim cu o folie şi îl lăsăm la dospit pentru o oră.

“Aluatul nostru este gata de modelat. A crescut foarte frumos. S-a dublat în volum ceea ce am dorit noi să se întâmple. Şi acum îl vom lucra pe masă curată. Încerc să nu folosesc făină, să folosesc doar ulei”, spune chef Mihaela.

E bine să împărţim aluatul în patru, pentru a-l putea manevra mai uşor.

“Important să nu lucrăm prea mult acum pentru că dorim să păstrăm aerul în interior şi să fie un aluat relaxat. Ce înseamnă un aluat relaxat: ne permite să îl modelăm. La pâine, cred că ne place să ne jucăm fără mănuşi, să simţim aluatul şi să ne bucurăm de momentul ăsta. Şi atunci îl rotim. Roată, roată, roată... şi le aranjăm în tavă.”

Chiflele le ungem cu ulei de măsline, după care facem cu ajutorul degetului un orificiu în fiecare unde aşezăm seminţele de ceapă. Acoperim tava cu o folie şi o mai lăsăm pentru 10 minute să crească înainte să o punem la cuptor.

“Nu folosim ou, nu folosim lapte, poate să fie şi o reţetă de post”, a precizat chef Mihaela.

Chiflele se gătesc timp de opt minute cu aburi, după care trebuie să ridicăm temperatura la 220 de grade pentru cinci minute. Astfel, chiflele vor prinde o culoare aurie şi vor deveni crocante. La final, scădem temperatura de coacere la 180 de grade pentru încă cinci minute.

“Chifle cu rozmarin. Aici am pus oţet balsamic cu ulei de măsline, dar putem folosi şi unt. Vă dorim poftă bună!”

Dacă vă place pâinea neagră puteţi folosi aceeaşi reţetă, însă trebuie să înjumătăţiţi cantitatea de făină albă folosită şi o înlocuiţi cu cea integrală.

Redactor: Adrian Ciucuriţă
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri