Reţelele din subteranul Oradei, puse pe hărţi digitale

Data actualizării: Data publicării:
harta retele

Muncitorii care lucrează la schimbarea conductelor de termoficare din Oradea au lăsat, nu de puţine ori, o parte a oraşului fără încălzire, fără apă sau chiar fără electricitate. Nu a fost însă de fiecare dată vina lor. Asta pentru că hărţile reţelelor de conducte de sub pământ sunt foarte vechi şi de cele mai multe ori nu corespund cu realitatea. Municipalitatea lucrează acum la aducerea la zi a acestor hărţi pentru a evita în viitor eventuale avarii.

O bună parte din străzile Oradei este brăzdată în această perioadă de şanţuri adânci, săpate pentru înlocuirea conductelor de termoficare ale oraşului. Muncitorii au fost însă nevoiţi să-şi facă drum printr-un adevărat păienzeniş de cabluri şi conducte care nu ar fi trebuit să fie acolo.

"Pe traseele vechi apar probleme în ceea ce priveşte întâlnirea utilităţilor. Asta odată din cauza faptului că nu s-a gândit sau nu a fost la momentul respectiv o gândire unitară privind montarea tuturor utlităţilor şi mai sunt momente în care planurile nu bat cu realitatea din teren", explică Dragoş Cojocariu, şef de şantier.

Hărţile pe care le au constructorii conţin date vechi, neactualizate, iar un metru sau doi la dreapta sau la stânga contează enorm atunci când sapi în subsolul unui oraş. Există, de exemplu, reţele de apă care au fost introduse în urmă cu peste cinci zeci de ani şi care nu se regăsesc pe hărţi.

"Toate tipurile de reţele de utilităţi care se găsesc în subteran - de exemplu, reţele de apă cele care sunt mai vechi nu avem la ele o cotă exactă în sistemul GIS; pot întâlni cabluri electrice, pot întâlni reţele de gaz, pot întâlni tot felul de reţele de termoficare care sunt mai vechi şi nu sunt notate în sistemul actual GIS existent. Se întâmplă situaţii când datorită faptului că nu se cunosc exact poziţia lor se întâmplă ca aceste reţele să fie avariate", spune Laurenţiu Danşa, inginer reţele apă.

"Firmele care execută aceste lucrări poziţionează GIS aceste conducte de utilităţi. După ce este finalizată lucrarea, ele vor fi transmise Primăriei care le va integra în baza GIS generală pentru a şti exact şi a cunoaşte exact traseul acestor magistrale, reţele de termoficare sau de canalizare sau de apă pe viitor; dacă vom avea avarii, să ştim unde să intervenim la ele", a declarat Florin Birta, viceprimar de Oradea.

Până acum, în Oradea a fost reabilitaţi aproximativ 20 de kilometri de conducte de termoficare, iar alţi 15 sunt în lucru, din totalul de 75 de kilometri de magistrale.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuţa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri