Crima de care a fost acuzat Nicolae Oros s-a petrecut pe 11 februarie 2009. Un taximetrist orădean a fost găsit împușcat pe marginea unei căi ferate de lângă Oradea.
"A fost împușcat cu un revolver de clientul din dreapta sa. După ce și-a încheiat socotelile și și-a făcut treaba atacatorul a scos trupul neînsuflețit din mașină și l-a aruncat în acest șant de pe marginea drumului. S-a urcat apoi la volan și a condus autoturismul până pe strada Lăpușului unde l-a și abandonat", reaminteşte Claudiu Mihuț, reporter Digi24 Oradea.
După nici 24 de ore anchetatorii aveau un suspect principal. Nicolae Oros, un orădean ale cărui amprente au fost găsite în mașină. În fața procurorilor tânărul a recunoscut că în urmă cu o seară a fost clientul taximetristului, dar că în momentul crimei ar fi fost acasă. Anchetatorii nu l-au crezut, iar Oros a fost ținut 4 luni în arestul Poliției și alte 9 în penitenciar.
"- Am avut încă 7 colegi cu mine în cameră, într-o încăpere de 6 metri pătrați, o mâncare destul de groaznică.
- Ce înseamnă mâncare groaznică?
- Felul unu - supă, felul doi - tot supă", povesteşte Nicolae Oros.
A fost apoi eliberat din lipsă de probe, dar procesul a continuat încă 6 ani. Rând pe rând, 11 judecători de la trei instanțe l-au declarat nevinovat. Spune că toți acești ani l-au marcat, atât pe el, cât și pe familia lui. Acuzele de omor care îi erau aduse l-au țInut departe de orice loc de muncă. Au fost motive pentru care în urmă cu câteva săptămâni a hotărât să dea statul în judecată și să ceară despăgubiri de 5 milioane de euro. Prima instanță - Tribunalul Bihor - i-a respins însă acțiunea, dar tânărul nu renunță și va merge la Curtea de Apel.
"S-ar plăti aceste despăgubiri doar dacă ar exista o hotărâre prin care un coleg judecător să constate în mod expres că un alt coleg judecător a încălcat flagrant dispozițiile legale și a dispus arestarea nelegală. Nu o să găsiți așa ceva în România", spune Răzvan Doseanu, avocatul lui Nicolae Oros.
La 8 ani de la drama care i-a schimbat viața, Nicolae Oros are un mesaj pentru oamenii de rând, dar și pentru reprezentanții legii.
"Să fie conștienți că oricând cineva poate să îi ia, să le spună că au făcut ceva și ei nu au habar, să fie convinși că vor sta închiși. Plus că nu mai vorbim că un criminal se plimbă în libertate cu o încredere maximă."
Nicolae Oros spune că dacă instanțele române nu-i vor da dreptate, va merge până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Constantin Gheorghiță