„Se va întâmpla cu localitățile din Sînmartin cum s-a întâmplat cu Episcopia Bihor în ultimii 50-60 de ani de când s-a lipit de Oradea. A rămas cumva oaia neagră a municipiului", spune Ioan Mang, președintele PSD Bihor.
Prin acest mesaj liderul PSD Bihor încearcă să le explice locuitorilor celor două localităţi ce efecte ar putea referendumul de duminică. În opinia lui Mang, cei din Sînmartin nu vor avea decât un singur reprezentat Consiliul Local. Pe lângă asta:
„Cetățenii din Sînmartin, Băile Felix și 1 Mai vor plăti impozite și taxe conform zonării municipiului Oradea. Nu vor putea plăti atât ca și localități distincte ale comunei Sînmartin", susţine Mang.
Afirmaţiile social-democratului sunt susţinute de o parte din localnicii din Sînmartin, nelămuriţi de promotorii referendumului.
„Vor plăti întreţinere mai multă şi toate problemele... impozite, fiţi siguri că o să se mărească."
„Pentru tineret. Care ar fi dezavantajele? Ce avantaje au ei dacă se uneşte cu Oradea? Încă sunteţi nelămurită ce aduce acest referendum... Tot pentru oraş aduce, dacă aduce."
Dezavantajele unei eventuale fuziuni sunt văzute şi de reprezentanţii Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania.
„Va scădea procentul comunității maghiare din interiorul municipiului de la 25% la 22%, asta ar putea însemna ca în câțiva ani să scădem sub pragul de 20%. Și atunci sunt unele drepturi privind folosirea limbii materne care sunt legate de acest prag de 20%, evident ar fi o chestiune negativă pentru comunitatea noastră", este de părere Istvan Csomortanyi, președintele PPMT Bihor.
Potrivit lui Csomortanyi, pe termen lung va fi afectată şi reprezentarea maghiarilor în legislativul local. Sunt motive pentru care conducerea PPMT și-a îndemnat simpatizanții să nu meargă la vot, ceea ce ar putea afecta cvorumul necesar pentru validarea referendumului.
Reprezentanții UDMR Bihor nu au dorit să își exprime niciun fel de părere pe tema referendumul din 10 mai. O explicație ar fi că au primit un fotoliu de viceprimar al Oradei, după ce au făcut un pact cu liberalii orădeni.
Oponenții referendumului nu sunt convinși nici de argumentele de dezvoltare a noii unități administrativ-teritoriale și a bazinului mai mare a forței de muncă, promovate de susținătorii proiectului de unire.
„Problema nu e al locului de muncă, ci al locului de muncă bine plătit. Și pentru asta e nevoie de o cu totul altă viziune despre municipiu", spune președintele PSD Bihor.
Viziune pe care unii dintre cei care dezaprobă fuziunea celor două localități spun că trebuie să se refere la dezvoltarea zonei metropolitane, neglijată în ultima perioadă de conducerea Oradei.
Reporter: Laura Breb
Operatori: Constantin Gheorghiță, Tiberiu Catrișcău, Gabor Szilagyi