E aglomeraţie zilele acestea în direcţiile de finanţe locale din ţară. Contribuabilii vin să-şi plătească impozitele locale, pentru a beneficia de reducerile oferite de municipalitate. Reducerile sunt doar la bani, nu şi la timpul pierdut, spun edilii, care îndeamnă populaţia să aleagă varianta de plată online, în în loc să stea la cozi.
Doar în primele cinci ore în care Primăria Oradea a reluat încasarea taxelor şi impozitelor locale pe 2017, pe la ghişeele primăriei au trecut peste 1200 de persoane. Majoritatea încearcă să profite de reducerea de 10% pentru persoane fizice, respectiv 5% la firme, care se acordă pentru plata înainte de 31 martie.
"- De obicei venim în prima lună când se poate plăti, întotdeauna asa facem.
- Şi beneficiaţi de reducere?
- Beneficiem de reducere."
"- Probabil din obişnuinţă.
- Ştiaţi că se poate plăti şi online?
- Da, dar preferăm aşa, să stăm la coadă."
"- De obicei le plătiţi aşa de repede?
- Da, să ne meargă bine tot anul."
Pentru a reduce din cozile care se formează, edilii îndeamnă oamenii să încerce plata online. Contribuabilii pot plăti fie direct pe site-ul primăriei, oradea.ro, fie pe ghiseul.ro.
"Această perioadă este şi una aglomerată şi, orice am face, nu reuşim să funcţionăm fără cozi. Cei care au abilităţi de internet să încerce să folosească plăţile online! Ele nu sunt folosite într-o pondere importantă, din păcate", spune Ilie Bolojan, primarul Oradei.
Anul trecut, până în luna noiembrie, Oradea a colectat peste 101 milioane de lei, cu peste 10% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015.
Pe lângă reduceri, primăriile caută diferite soluţii pentru a aduna cât mai mulţi bani: în Maramureş, la Cavnic, toți contribuabilii - persoane fizice - care își achită taxele și impozitele până la 31 martie 2017 sunt înscrişi automat la o tombolă specială.
"Vor beneficia, bineînțeles, de reducerea de 10% și noi ne-am gândit că ar fi frumos din partea noastră să îi și răsplătim pe cetățeni cu un premiu în valoare de 1000 de lei. Este o măsură pe care am făcut-o și anul trecut și o să o facem în continuare, deoarece se pare că dă roade", a precizat Vladimir Petruț, primarul orașului Cavnic.
Localnicii sunt încântați de premiul pus în joc.
"- Ați plătit mai repede și ca să participați la tombolă?
- Și asta, și să știm că am achitat pe tot anul.
- Vă simțiți norocoasă anul acesta?
- Poate da, poate nu", spune o localnică.
"Și anul trecut am fost trecut acolo, dar extragerea a mers la cine a trebuit. Eu aș dori să câștige un om mai necăjit, un om mai sărăcuț."
Pâna acum, pentru tombola speciala sunt înscriși 140 de contribuabili din cei aproximativ 1000, câți figurează în baza de date. Extragerea va avea loc pe 31 martie 2017, în prezența tuturor consilierilor din Primăria Cavnic.
Reporteri: Bogdan Băcilă, Bogdan Costea, Izabela Jurasko
Operatori: Constantin Gheorghiţă, Kristian Kosa