Record la Swimathon Oradea 2017 | Peste 300 de înotători au strâns 170.000 de lei
Data actualizării: Data publicării:
Peste 300 de persoane au înotat sâmbătă în cadrul Swimathonului de la Oradea pentru a susține cauze ori proiecte care au nevoie de finanțare. Pentru fiecare tură de bazin, sponsorii au acordat anumite sume de bani. La final s-a calculat că au fost adunaţi în acest fel 170.000 de lei. În toate cele patru ediţii precedente ale evenimentului s-au strâns aproape 300.000 de lei.
La startul Swimathonului din acest an s-au aliniat 333 de înotători, grupați în 59 de echipe. Aceștia au luptat pentru 22 de proiecte sociale care au nevoie de fonduri. Chiar dacă unii au făcut o singură tură de bazin, au vrut să atragă atenția sponsorilor asupra cauzelor pentru care militează.
"Înotăm pentru Asociația Down. Suntem foarte fericiți că suntem aici, să-i ajutăm și ne dăm toată silința și puterea", spune un înotător.
"Mi se pare o chestie foarte ușoară, având în vedere că totul se bazează pe sponsorizări - sunt oameni care au bani și vor să facă ceva, alții pot veni aici să înoate."
Fiecare echipă a avut în componență 6 înotători și 40 de minute la dispoziție.
"Echipa care înoată cele mai multe lungimi de bazin e declarată câștigătoare și câștigă și premiu sumplimentar de 1000 de lei pentru proiectul lor. Cei care s-au înscris să susțină înotătorii au avut opțiunea de a dona o sumă fixă sau pentru fiecare lungime de bazin", a explicat Claudia Abrudan, directorul Fundației Comunitare Oradea.
Printre echipele înscrise în acest an s-au numărat și două formate din angajații Digi Oradea. O parte dintre ei au luptat pentru recuperarea neuromotorie a lui Vladimir, un băiețel diagnosticat cu sindrom Angelman.
"Dorim să facă acest copil ceea ce face orice copil normal: să se poată juca, să poată merge la școală. E minunat să știi că poți să faci diferența pentru a ajuta, oricât de greu a fost; au fost 50 de bazine pe care am reușit să le facem în 40 de minute", a spus Corina Dianu, membră a echipei Digi.
"De obicei, mă implic în proiecte caritative sau pentru a putea face un bine, chiar fără simțul de răsplată efectivă", a precizat Călin Oros, component al echipei Digi.
Toate echipele s-au bucurat de o susținere din tribune, unde au au luat loc rudele, prietenii, colegii ori cei care pur și simplu au ales să doneze și bani pentru diferitele cauze.
"Provocării de a strânge cele mai multe fonduri i-a răspuns cel mai bine ambasadorul fundraiser Alin Indrei, beneficiar al Asociației Down Oradea, care a strâns suma de 2.490 lei, pentru proiectul ,,Povești nespuse II”. Alin a primit din partea Fundaţiei Comunitare Oradea diploma de Cel Mai Activ Fundraiser", se arată într-un comunicat al organizatorilor.
Diploma pentru cel mai activ înotător i-a revenit Olgăi Abrudan, de doar 5 ani. Fetiţa a reușit să-şi sensibilizeze apropiații în sprijinul susținerii proiectului Asociației Vladimir Angelman şi a adunat 2.560 lei.
Primele patru ediții ale Swimathon-ului au însemnat 59 de proiecte, 892 de înotători, 355 de kilometri înotați și 290.000 de lei adunați.
Reporter: Claudiu Mihuț Operator: Florin Lucuța Editor web: Adrian Laboş