Recoltă de roşii în plină iarnă. În Bihor, agricultorii au adunat tomatele crescute în sere încălzite cu apă termală

Data publicării:
rosii 280114

Odată cu căderea primelor ninsori din această iarnă în Bihor, agricultorii din Livada au început recoltarea roşiilor. Sunt cultivate de 6 ani, după o reţetă olandeză.

"Mulţi s-au întrebat cum în luna ianuarie, când este zăpadă afară, să se coacă roşiile şi cu ajutorul apei geo termale. La temperaturi ridicate se poate recolta", spune Adriana Maghiar, angajată la sera din Livada.

"În acest an au fost plantate în jurul datei de 1 octombrie. După aproximativ 80 de zile avem prima recolată la acestă dată au deja 6-7 fluorescenţe şi 3-4-5 legate deja."

Serele sunt încălzite cu apa termală extrasă de la o adâncime de aproape doi kilometri şi jumătate, cu ajutorul unei sonde instalată acum mai bine de 30 de ani. Tehnologia este importată din Islanda.

"Temperatura apei care iese din acest foraj este de 80 de grade, această apă trece printr-un schimbător de căldură şi încălzeşte prin sistem secundar aceste ţevi pe care le vedeţi în seră. Este un circuit secundar care produce căldura din interiorul serei", explică Francisc Kelemen, directorul serelor din Livada.

Deşi afară sunt chiar şi -6 grade, în interiorul singurei sere din România care produce roşii iarna, temperatura ajunge la +22 de grade. Există, totuşi, o limitare: costurile pornirii acestei afaceri.

"Un hectar cum vedeţi aici investiţia minimă este de 1 milion de euro. Este foarte greu prin sistemul bancar să obţii acele fonduri şi din economii proprii şi mai greu la ora actuală", spune directorul Kelemen.

Anul trecut, de pe un singur hectar de sere încălzite cu apă geotermală, s-a obţinut o recoltă de 350 de tone.

reporter: Bogdan Costea
operator: Darius Pop

editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri