"Eu sunt pe partea asta vizavi cu epava. Triez victimele, pacienţii cu cod verde i-am separat de cei cu cod roşu."
E unul dintre momentele în care salvatorii trebuie să ia decizii cât mai rapid, momente care de multe ori fac diferenţa dintre viaţă şi moarte. Simulatorul de dezastre folosit de pompieri şi medici le permite acestora să-şi testeze reacţiile în situaţiile limită: cutremure, accidente aviatice, feroviare sau rutiere.Totul se face contracronometru, iar greşelile sunt taxate de simulator.
"Este mult mai mult decât un simplu joc. E o realitate pe care încercăm acum să o simulăm pentru a le da posibilitatea să greşească, pentru că în activitatea noastră o greşeală poate să fie fatală", spune dr. Hadrian Borcea, coordonatorul SMURD Bihor.
Salvatorii au fost nevoiţi să aplice toate procedurile pe care le-au învăţat în caz de accidente şi să raporteze dispeceratului toate acţiunile pe care le face personajul lor.
"Orice personal care este implicat în operațiunile de salvare, începând de la paramedici, asistenți, medici, prefecți, oricine care poate să aibă un rol într-o astfel de situație, este invitat la astfel de exerciții", susţine Emilia Turucz, medic de urgenţă.
În aceste zile, lângă Oradea, au loc mai multe activităţi de pregătire a 22 de medici şi pompieri din ţară în domeniul intervenţiei de urgenţă.
Reporter: Mariana Gurgu Operator: Constantin Gheorghiţă