În urmă cu trei ani traficul și gălăgia făceau din Piața Unirii o zonă evitată de turiști. Reabilitarea clădirilor monument și transformarea în zonă pietonală au schimbat în scurt timp fața centrului orădean. Din cei 29 de mii de metri pătrați, 3.800 sunt amenajați ca suprafață verde, 4.700 sunt destinați zonei carosabile, restul fiind suprafață pietonală.
"Noul pasaj pietonal, liniștea și clădirile impresionante construite în stil secession sunt motivele pentru care tot mai mulți turiști străini aleg să poposească la sfârșitul săptămânii la Oradea. Principalele atracții turistice au rămas Palatul Vulturul Negru și Biserica cu Lună", a aflat Claudiu Mihuț, reporter Digi24 Oradea.
"Oferă vizitatorilor o mare surpriză pentru că îi trimite la marea arhitectură de la începutul secolului al XX-lea, cu galerii pline de vitralii, cu cabarete, cofetării. Biserica cu Lună, dincolo de mecanismul ei inedit și care funcționează perfect, este catedrala de suflet a orădenilor", explică Ramona Novicov, critic de artă.
Cei mai mulți vizitatori vin din Ungaria. Au citit pe internet despre modificările făcute în centrul orașului și au ales ofertele de tip city-break ca să vadă noua înfățișare a orașului de pe Crișul Repede.
"Sunt din Budapesta, oamenii vorbesc maghiară aici și îmi plac clădirile, arhitectura iar diseară am să încerc și mâncarea."
"Îmi place, este foarte frumos și orașul și locuitorii care sunt primitori."
Anul trecut, numărul turiștilor din Oradea a crescut cu 17 % față de 2014. Anul acesta există șanse ca numărul vizitatorilor să fie și mai mare, mai ales că de curând a fost extins și aeroportul. Până în toamnă în oraș vor veni peste 2500 de israelieni interesați de sinagogile din Oradea.
În ultimele luni reprezentanții administrației locale și-au expus oferta culturală și turistică la târguri internaționale. În scurt timp, în Piața Unirii va fi amenajat și un punct de informare turistică.
Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Constantin Gheorghiță