Noua pubelă este dotată cu un sistem electronic performant de identificare şi valorificare a fiecărui produs reciclabil. Sistemul poate prelua peste 10 tipuri de deşeuri, de la plastic până la aparatură electrică. În schimb, eliberează un voucher care poate fi folosit în aceeaşi zi la cumpărături ori poate fi donat.
Valoarea cuponului variază în funcţie de cantitatea de deşeuri. Aparatul poate prelua şi produse electronice, de la baterii până la frigidere, care sunt cântărite pe un cântar din apropiere.
"Acest sistem vine în completare la tot ce avem. Pubelele acelea care le ştim cu toţii sunt foarte bune trebuiesc şi ele utilizate, noi încercăm peste acest nivel să adăugăm un altul în care noi avem aici pubele IT", spune Constantin Damov, reprezentatul firmei de reciclare.
Noul sistem ajută la colectarea şi reciclarea deşeurilor, care în Oradea se face în parteneriat public-privat.
"În jur de 12 la sută din cetăţeni reciclează selectiv dintre cei care locuiesc la case, iar la asociaţiile de proprietari 20 la sută este procentul de colectare la care s-a ajuns", explică Mircea Stejeran, şeful de birou în cadrul Primăriei Oradea.
Multe din aceste deşeuri nu ajung la firmele de reciclare. Reprezentanţii acestora spun că produsele din plastic, aluminiu ori carton sunt pur şi simplu furate din tomberoane de persoane plătite de societăţi concurente.
"Acele deşeuri nu mai ajung la noi, ajung să fie extrase de către persoane fizice care sunt suţinute de către alte firme concurente..., care, însă, nu investesc în sistem", explică Zoltan Pasztai, managerul firmei de reciclare.
Anul trecut, în Oradea au fost reciclate aproape 2 mii de tone de deşeur. De pe străzile din oraş au fost adunate peste 40 de mii de tone de gunoaie.
Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Tiberiu Catrişcău
Editor web: Adrian Laboş