"Fermoarul l-am conceput din partea superioară și până jos ca să îți permită accesul la proteză și să se poată folosi pentru eventualele reparații, sau poți avea accesul mai ales aici la sistemul de îmbinare."
Pentru Claudiu Bala, modelul de proteză realizat a însemnat un an întreg de muncă: "M-am documentat și am văzut că nu prea există proteze pentru alpiniști în special și am zis să concep eu un nou design, un nou model. Am folosit un material mult mai rezistent care poate fi folosit până la -65 de grade, care își păstrează rigiditatea și rămâne și flexibil."
Mai mult, piciorul protetic e protejat mereu de intemperii. Talpa, dotată și ea cu un nou model de crampoane, mărește aderența pe orice suprafață.
"Este un produs care ar putea fi realizat. Normal, de aici mai poate fi încă dezvoltat, testat, măsurat. Este unul dintre proiectele cu cel mai puternic impact emoțional", susţine Sorin Brad, cadru didactic la Facultatea de Arte in Oradea.
La drumeții pe munte în deplină siguranță s-a gândit și Bogdan Popa, un alt absolvent al Facultății de Arte din Oradea. El a proiectat un pachet unic de utilități ce cuprinde un rucsac de 35-45 de litri, o pereche de bocanci de mare altitudine și un refugiu montan ce poate adăposti 70 de persoane.
"Poate funcționa atât în regim de cabană în sezonul estival, cât și ca refugiu iarna. La rucsac noutatea este spatele care este adaptat anatomiei corpului. La bocanc este inclusă o parazăpadă în modelul inițial", spune Bogdan.
Pentru mișcare, dar de data aceasta în mediul urban, s-a gândit Șerban Vaşadi, care a realizat o bicicletă cu un cadru modern: "Începând de la îndoirea țevilor la sudură, chituire, vopsire, asamblare, totul în întregime a fost făcut de mine, realizat de mine, acasă, cu ajutorul tatălui meu."
Ineditele lucrări au fost expuse în cadrul expoziției de final de an a absolvenților Facultății de Arte din Oradea, specializarea design.
Reporter: Diana Grad
Operator: Gabor Szilagyi