Zeci de angajaţi ai societăţii Termoficare Oradea au declanşat un protest spontan în această după-amiază, în faţa CET-ului de pe Şoseaua Borşului.
Protestul a fost declanşat la ora 13, când cei 70 de angajaţi care urmau să intre în tura de după-amiază au refuzat să îşi înceapă activitatea. Oamenii se plâng de salariile mici şi de programul de lucru.
"Nu am intrat la serviciu, nici nu intrăm, nimeni nu intră, toate turele sunt aici în afara de turele care sunt în interior."
Unii protestatarii susţin că după 40 de ani de muncă abia dacă primesc 1600 de lei salariul brut. Ei spun că lucrează mult, în condiţii grele. În ultima vreme nu au mai avut nici măcar femeie de serviciu, astfel că, spun ei, au fost nevoiţi să-şi aducă de acasă produse pentru curăţenie.
Angajaţii ar fi avut informaţii că li se va schimba programul de lucru, ceea ce ar duce la neîncasarea unor bani pentru turele de noapte.
"Vrea să ni se impună un nou program de lucru pe care noi nu îl putem accepta. Am lucrat cu acest program timp de 30 de ani. Nu ştiu ce fel de grafice de ture se fac ca să nu fim plătiţi nici măcar cu salarile mizearabile de până acum", spune Ștefan Hollo, angajat al CET Oradea.
"Am aflat că se schimbă pontajele, graficele de lucru, că se încearcă o eventuală disponibilizare. Dacă tura de după masă nu intră aia răman acolo sau crapă - nu ştiu până când", susţine Corneliu Fofiu, preşedintele sindicatului Energia Oradea.
Şefii CET Oradea susţin că i-au chemat pe angajaţi la discuţii. În schimb, protestatarii spun că nimeni nu a stat de vorbă cu ei în ultima perioadă.
Protestul de la CET ar putea avea repercusiuni grave asupra întregului oraş. Şi asta pentru că în prezent funcţionarea centralei este asigurată doar de tura de dimineaţă, care nu poate rămâne în serviciu mai târziu de ora 18. În această situaţie, există riscul ca orădenii să rămână în această noapte fără apă caldă şi căldură.
Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Gabor Szilagyi