"Domnule prim-ministru, vă invităm să veniţi, să parcurgeţi acest drum de groază cu maşina personală. Să vedeţi prin ce trec cetăţenii zi de zi. Vă rugăm să luaţi măsuri în cel mai scurt timp cu instituţiile abilitate, Ministerul Transporturilor, CNADNR."
Iritaţi de neputinţa muncitorilor şi a autorităţilor, care le promit de mai bine de cinci ani că şoseaua va fi reabilitată, localnicii din Rieni au răbufnit. Şi-au prezentat problemele într-o scrisoare pe care au trimis-o premierului Victor Ponta. Au pus alături sute de fotografii care prezintă starea drumului dintre Oradea şi Deva.
"Am casa în marginea drumului. Mă prăfuieşte când e uscat, iar când plouă e noroi şi e mizerie. Nu se poate. E bătaie de joc."
"TIR-uri, nu vă spun, îşi sparg rezervoarele. Nu de mult s-a răsturnat un TIR în apropiere de primărie."
"De trei luni au săpat o groapă în faţa casei şi au lăsat-o suspendată. Nu putem intra cu lemne în curţi, cu nimic."
Din această cauză, sătenii care au case de-a lungul şoselei nu mai pot circula decât dacă folosesc scări de lemn.
Scrisoarea a fost semnată şi de primarii din 13 localităţi străbătute de Drumul Naţional 76. Edilii acuză felul în care se reabilitează şoseaua.
"Ca parte tehnică, lucrarea nu se execută bine. Din 20 în 20 de metri sunt crăpături pe zidul de sprijin, care va fi zidul de sprijin al drumului, al caselor", consideră Ioan Şura, primarul comunei Pomezeu.
"Au început arăturile de toamnă pe DN76. Pur şi simplu se ară stratul de asfalt pe 30-40 de centimetri. Se tasează, se pune emulsie. Ce se întâmplă după ce trece un TIR de 40 de tone?", se întreabă Cornel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor.
Prezent săptâmâna trecută la Oradea, directorul CNADNR a explicat că lucrările pe DN76 trebuie finalizate până la finalul lui 2016. Dacă termenul nu este respectat, fondurile europene ar trebui returnate.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves