Vatmanii, şoferii şi controlorii OTL s-au adunat în faţa societăţii la ora 11. Cu pancarte în mâini, oamenii au cerut măriri de salarii şi respectarea clauzelor din contractul colectiv de muncă. Protestatarii spun că din luna iunie ar fi trebuit să primească lefuri mai mari, corelate cu rata inflaţiei, dar nici măcar acum conducerea societăţii nu a negociat nimic cu ei. Asta în condiţiile în care salariile sunt foarte mici, consideră sindicaliştii. "Între 900 de lei la necalificaţi şi 1500 de lei la personalul cu studii medii şi personalul de specialitate, electricieni, electronişti", precizează Virgil Mânz, liderul de sindicat al Societăţii de Transport Local Oradea.
"Nici acum în noiembrie nici nu ne-a chemat nici la negocieri, nu ni s-a dat nici o explicaţie că nu se poate, din ce cauză", spune un muncitor.
"Nu cred că ne putem mândri cu salariile pe care le avem cel puţin faţă de celelalte oraşe."
Reacţia conducerii a venit imediat: "Aceste măsuri salariale ar presupune mărirea preţurilor la bilete şi abonamente ceea ce ar influenţa negativ populaţia din municipiul Oradea. Cei din oraş ar fi de acord să li se mărească preţul abonamentelor?", se întreabă Viorel Pop, directorul tehnic al Societăţii de Transport Local Oradea.
Sindicaliştii acuză faptul că societatea a întocmit un buget pentru 540 de persoane, iar numărul real al angajaţilor trece de 600, ceea cea duce la disponibilizări.
Virgil Mânz, liderul de sindicat al Societăţii de Transport Local Oradea: "Pentru nerespectarea contractului colectiv de muncă am acţionat în judecată conducerea şi aşteptăm soluţia instanţei."
Angajaţii OTL vor mărşălui joi prin oraş, de la sediul societăţii până în Piaţa Unirii. Deocamdată nu se pune problema blocării activităţii mijloacelor de transport în comun.
reporter: Florina Fofiu
operator: Constantin Gheorghiţă