Peste două sute de oameni au ieşit în centrul comunei Gârda de Sus.
"Ne-au măcinat munţii de pădure. Noi, aici în zonă, suntem dependenţi de pădure. Din pădure au trăit moşii şi strămoşii noştri şi generaţia următoare. Peste 2-3 ani, dacă vor continua în ritmul ăsta să macine pădurea, o să crescă copiii noştri să ne întrebe: Tată, mamă, ce aţi făcut în zonă unde ne sunt pădurile? Nu mai suportăm lucrul acesta", spune un localnic.
"Aceste firme care exploatează pădurea statului distrug drumurile. În spatele lor rămân drumuri distruse, bugete sărăcite şi oameni săraci", susţine Dorin Jurj, primarul comunei Arieşeni.
La rândul său, Marin Vîrciu, primarul comunei Gârda de Sus, recunoaşte că "ne este frică că, din cauza transportului de lemne - v-am spus 60-70 de tone per transport, o să se alegă ptaful de ele şi de munca noastră."
Oamenii sunt furioşi şi spun că modul în care sunt tăiate pădurile este unul barbar. Nici măcar un copac nu mai rămâne în picioare în zonele în care directia silvică permite exploatările.
Micrea Matei are 47 de ani şi lucrează în lemn de când se ştie. Acum însă îi este tot mai greu, pentru că materia primă pe care o primeşte este de proastă calitate.
"Lemnul bun, de calitate, din care noi trebuie să prelucrăm ciuberele, le duc firmele de exploatare. Noi rămânem cu uscături, cu ciungi, cu lemn de foc."
Ca să-şi facă dreptate, oamenii spun că pe viitor vor bloca drumul pentru a opri transportul de buşteni şi vor cere socoteală şefilor de ocoale silvice care au dispus tăierile.
reporter: Bogdan Costea
operator: Gabor Szilagyi