Până acum, primăria autoriza tăierea arborilor din Oradea pe baza solicitărilor primite de la cetățeni sau persoane fizice. În cazul copacilor sănătoși, era cerut şi avizul direcției de mediu. În astfel de condiţii, administraţia locală a fost acuzată de mai multe ori că a toaletat sau a tăiat pomii din oraş fără să aibă documentele necesare. Astfel de învinuiri vor dispărea, spun reprezentanții municipalității, după ce un nou regulament de tăiere va intra în vigoare.
"Copacii care urmează a fi tăiați vor fi marcați, vor avea acte emise de ocolul silvic, vor avea autorizație emisă de municipalitatea Oradea - în cazul arborilor sănătoși și de la direcția de mediu. Aceste tăieri se pot face doar în baza acestor documente justificative", susţine Mircea Stejeran, șeful serviciului Servicii Publice din Primăria Oradea.
"Se face o evaluare biometrică privind diametrul, înălţimea, stabilirea unui volum și includerea ulterioară într-un act de punere în valoare ca să se poată autoriza în vederea tăierii", a completat Adrian Florescu, directorul Direcției Silvice Bihor.
Chiar și reprezentanții ecologiștilor spun că noul regulament ar putea duce la reducerea tăierilor de arbori din Oradea.
"Arborii din oraș au o valoare mai mare decât cei din pădure, deoarece aici are loc poluarea produsă de om prin circulație auto și arborii sunt mai supuși noxelor", explică Orlando Balaș, specialist în peisagistică.
Tăierea unor copaci nemarcaţi este infracţiune dacă depăşeşte cantitatea de cinci metri cubi. Noua reglementare va intra în vigoare doar după ce va trece prin procedura de dezbatere publică şi va fi votată de Consiliul Local.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves