Încă un cartier din Oradea va fi încălzit cu ajutorul apei geotermale. Este promisiunea edililor, care au reluat un proiect mai vechi care viza cartierul Nufărul. Potrivit acestuia, în câţiva ani locuitorii din zonă vor beneficia de o reţea nouă formată din sute de module termice instalate în tot atâtea blocuri. În plus, municipalitatea vrea să obţină licenţă de exploatare a resursei geotermale.
Proiectul exploatării apei geotermale în cartierul Nufărul revine în actualitate după ce, în urmă cu 2 ani, Primăria Oradea a dat în judecată Ministerul Economiei pe motiv că a oprit finanţarea în mod ilegal.
Acum, edilii au refăcut documentaţia şi vor să acceseze fonduri europene în acest scop. Este vorba despre 15 milioane de euro, la care se vor adăuga 6,5 milioane de euro, contribuţia municipalităţii. Cu aceşti bani, cele şapte puncte termice din zonă vor fi înlocuite în câţiva ani cu module termice instalate în 288 de scări de bloc din cartier.
"Apa geotermală ajunge la staţia geotermală, unde se prepară agentul termic primar. Prin reţeaua de transport care va fi complet nouă, acest agent termic primar ajunge la cele 288 de module termice", spune Mircea Mălan, viceprimar al Oradei.
Odată instalate modulele termice, se estimează că va scădea costul de producţie al gigacaloriei cu aproape două procente şi vor fi eliminate pierderile.
"Prin înlocuirea tuturor reţelelor, practic vom înlătura pierderile din sistem, atât pierderile de apă de adaos, cât şi pierderile de temperatură", susţine Mircea Mălan.
În prezent, sunt folosite doar 7 procente din uriaşa resursă de apă geotermală de sub Oradea.
"Odată cu acest proiect, vrem să devenim noi, oraşul Oradea, exploatatori ai zăcământului geotermal, sens în care am început demersurile pentru a obţine licenţă de exploatare proprie", explică viceprimarul Mălan.
Proiectul de înlocuire a sistemului de termic prevede şi amenajarea de spaţii verzi ori parcări în locul celor şapte puncte termice din prezent din cartierul Nufărul.
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Norbert Hegedus
Editor web: Adrian Laboş