Proiect | Pasaje subterane în Centrul Civic al Oradei

Data publicării:
plan pasaje centrul civic

Două pasaje subterane construite între bulevardul Cantemir și podul Dacia vor elimina aglomerația care domină Centrul Civic al Oradei, mai ales în zonele de vârf. Proiectul municipalității va fi dublat de amenajarea în fața Catedralei Ortodoxe a unei piațete pietonale. 24 de milioane de euro vor costa lucrările care ar putea începe în primăvara lui 2019 și pe care edilii le vor terminate până în 2021.

Coloanele lungi de mașini și corul de claxoane domină în orele de trafic intens Centrul Civic al orașului, între Piața Mare și podul Dacia, spre Bulevardul Magheru. Soluția propusă de municipalitate pentru eliminarea ambuteiajelor este construirea în zonă a două pasaje subterane.

Primul, în lungime de 72 de metri, va fi amenajat la intersecția bulevardului Dimitrie Cantemir cu strada Sucevei. Lățimea benzilor de circulație va fi de 3 metri, iar valoarea investiției de 6 milioane de euro.

Ilie Bolojan, primarul Oradei: "Un pasaj subteran de patru benzi care va fi executat sub girația de la Piața Mare așa cum o cunosc localnicii, cu culoarea gri aveți benzile de coborâre, cu culoarea neagră e pasajul propriu-zis și din nou benzile de coborâre sau urcare."

La suprafață, tramvaiele nu vor mai fi incomodate de traficul auto, iar autobuzele vor avea o bandă specială.

Al doilea proiect se referă la construirea încă unui pasaj subteran între Parcul 1 Decembrie și podul Dacia. Acestea va avea o lungime de 240 de metri.

Ilie Bolojan, primarul Oradei: "Această lucrare presupune, de asemenea, o inversare a sensurilor de circulație: dacă azi se intră pe lângă Emanuil Gojdu, acum intrarea în centru va fi pe lângă 1 Decembrie și va fi un fel de girație mai mare în această zonă."

Pasajul va permite amenajarea unei zone pietonale între Catedrala Ortodoxă și Parcul 1 Decembrie. Valoarea acestui proiect este de 18 milioane de euro, bani pentru care edilii au depus dosare de finanțare europeană.

Lucrările la ambele pasaje ar putea începe în primăvara lui 2019, iar termenul de finalizare este anul 2021.

Potrivit primarului de Oradea, începând cu 2020 pot fi absorbiți bani europeni pentru construirea de spații sau piețe pietonale, pentru achiziția unor mijloace de transport electrice ori punerea în valoare a energiei geotermale sau reabilitarea blocurilor.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Constantin Gheorghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri