Au fost luaţi în calcul doar dascălii care au reuşit să obţine note peste şapte la examenul de titularizare.
"În caz de medii egale avem trei criterii de departajare: primul este domiciliul, la postul solicitat acel candidat să aibă domiciliul în localitatea respectivă, următorul criteriul este gradul didactic, primează gradul cel mai mare şi în ultimă instanţă media de departajare", a precizat Alin Novac Iuhas, inspector de resurse umane IŞJ Bihor.
Datorită gradului didactic, Florica Nemeş a reuşit să obţină un post titular de educatoare. Departe de casă, dar după zece ani de aşteptare vine ca o binecuvântare.
"În Oradea locuiesc, dar m-am gândit că poate aş putea să navetez pentru început. La câţi kilometri e postul? 66 de kilometri. Nu am ce să fac, asta e."
Florica se bucură pentru un post la care au renunţat ani la rând toţi educatorii. Aşa că directoarea a venit şi anul acesta să se asigure că la grădiniţa din Tămaşda copiii vor avea un educator.
"Voiam să văd dacă se ocupă postul sau o să îmi vină tot o suplinitoare şi în toamnă. E o problemă pentru că e departe? Da, e o problemă, şi că sunt de etnie, totdeauna candidaţii fug de etnii, vin până acolo şi pe urmă nu mai vin, renunţă", spune Teodora Marţi, directoarea şcolii gimnaziale din Avram Iancu.
De renunţat au renunţat şi alţii la un post de titular. Asta chiar dacă anul viitor s-ar putea să fie nevoiţi să o ia de la capăt cu examenele.
Ioana Vana se luptă şi ea de ani buni de zile să devină titulară. A reuşit anul acesta... la 70 de kilometri de casă.
"Au fost două posturi de limba română şi am avut posibilitatea să aleg primul post. Departe de casă, la 70 de kilometri. L-am luat pentru că e o siguranţă şi ulterior mă pot transfera sau detaşa. Din 2008, am dat examenul de 6 sau 7 ori", povesteşte Ioana.
Profesorii care nu s-au ales cu un post mai au o şansă la şedinţa de luni, atunci când vor fi împărţite posturile de suplinitori, valabile pentru un an de zile.
Reporter: Andrea Crişan
Operator: Tiberiu Catrişcău
Editor web: Adrian Laboş