Primii români care au practicat yachtingul au fost din Oradea şi Arad

Data publicării:
yachting

"Dincolo de realitatea crudă a vieţii de zi cu zi putem visa, putem renunţa la o parte din puţinul pe care îl avem ca să-l investim în ceva ce este doar un simbol."

Așa își încheie povestea Puiu Olteanu, orădeanul care, în urmă cu peste 30 de ani, își vedea visul transformat în realitate: cel de a naviga pe mare cu o ambarcațiune cu vele. Era o dorință care, înainte de 1989, figura pe lista celor interzise. Vremurile s-au schimbat, iar acum acest sport poate fi practicat de orice persoană.

"Yahtingul este pentru oricine, pentru oameni de suflet, pentru cei care au visuri, pentru cei care au sufletul curat, cei care visează la altceva decât cotidian", spune Puiu Olteanu.

În cartea "Spre sud, tot mai departe" sunt descrise aventurile prin care Puiu Olteanu a trecut ca secund pe puntea navei Hai Hui 2 - primul iaht care a străbătut mările din sud-estul Europei, în perioada postbelică. Călătoriile au avut loc în 1983, alături de Radu Theodoru, promotorul sportului cu vele în România, împreună cu care a și construit ambarcațiunea.

"Am scris aproape despre tot ce am trăit şi cum am văzut lucrurile şi cum le-am înţeles la nivelul întregii vieţi."

General de aviaţie, Radu Theodoru a fost dat afară din armată pe motive politice. În anii '50 și-a îndreptat atenția spre yachting,pe care îl consideră un altfel de zbor. Theodoru este primul român care a încercat să navigheze în jurul lumii cu o astfel de ambarcațiune, dar tentativa a eșuat: "Nemaifiind acceptat la zbor, zborul ca o pasiune, ca o experienţă metafizică, trebuia să evadez undeva. Unde? Pe mare, unde există libertate, într-un fel."

Expediţiile româneşti pe mările şi oceanele lumii sunt promovate prin colecţia de cărţi "Călător".

"Multă vreme românii nu au putut să iasă, nu au putut să plece în lume, să facă propriile lor aventuri, propriile lor călătorii. Acum se poate şi colecţia vine ca un sprijin pentru ca aceste călătorii să fie cunoscute", explică Dorin Chiş, coordonar al colecţiei.

Romanul "Spre sud, tot mai departe" a fost lansat la Biblioteca Judeţeană din Oradea.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri