Puţini sunt cei care ştiu de primele de mobilitate şi de încadrare acordate de stat. Anul trecut doar câteva zeci de bihoreni au beneficiat de acest ajutor.
"În cazul în care se angajează la o distanţă mai mare de 50 de kilometri şi fac naveta în localitatea respectivă beneficiază din partea statului de o primă în valoare de 1.000 de lei", a aflat Anca Deac, reporter Digi 24 Oradea.
"Apoi prima de instalare pentru acele persoane care pentru a ocupa un loc de muncă schimbă domiciliul stabil, am avut 21 de persoane cu 3.500 de lei fiecare", completează Csaba Bekesi, directorul AJOFM Bihor.
Cu experienţă în resurse umane, Aneta Erdei va primi 3500 de lei pentru că se va muta cu serviciul în alt judeţ.
"În judeţul Bihor nu mi-am găsit în domeniul meu şi cu studiile mele, am început să caut şi în alte judeţe, în cele limitrofe şi mi s-a ivit ocazia în judeţul Cluj. Cred că o să îi investesc în chirie ori într-un mijloc de transport sau ceva."
Cele mai multe prime au fost cele de instalare, acordate persoanelor care s-au angajat pentru prima dată. Peste 350 de bihoreni s-au aflat în această situaţie.
Prima de instalare
- 500 de lei - 9 persoane cu studii profesionale
- 600 de lei - 150 persoane cu studii medii
- 750 de lei - 198 persoane cu studii superioare
Patronii spun că, deşi binevenite, primele sunt mici şi nu îi ajută să angajeze persoane din alte zone.
"Ar fi mai utilă o deducere a cheltuielilor cu transportul din venitul lui, atunci toată lumea ar avea un interes mult mai mare în a accesa şi o astfel de măsură", spune Cătălin Popa, angajator.
Ca să primească primele de încadrare sau de mobilitate, doritorii trebuie să contacteze agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă. Acolo li se va spune de ce acte au nevoie. De indemnizaţii nu beneficiază cei care le-au mai primit în ultimele 36 de luni şi nici cei care în ultimii doi ani au mai lucrat la acelaşi angajator.
Reporter: Anca Deac
Operator: Darius Pop
Editor web: Adrian Laboş