Asociaţia municipiilor din România cere primarilor sã respingã bugetul propus de Guvern. În schimb, edilii sunt chemaţi sã semneze amendamentul propus de asociaţie, care ar avea ca efect aducerea impozitelor la nivelul de dinainte de creştere. În caz contrar, avertizeazã primarii, peste 1,5 miliarde de lei se vor scurge din banii primãriilor în bugetul central, cu consecinţe dramatice asupra dezvoltãrii locale.
Prin reducerea de la 16 la 10% a impozitului pe venit Oradea va pierde peste 9 milioane de euro, avertizează primarul Ilie Bolojan. Cum acest lucru va afecta investițiile, edilul a cerut blocarea proiectului de bugetului de stat pentru 2018.
"Să formulăm un amendament la această lege a bugetului de stat, care să restabilească autonomia locală. Fac de pe acum apel tuturor parlamentarilor din Bihor să nu voteze bugetul de stat în forma ce a fost propusă şi să voteze amendanentul pe care îl propunem mâine Asociaţia Municipiilor din România."
Decizia a fost luată după întâlnirea reprezentanţilor Asociației Municipiilor cu cei guvernamentali. Cu această ocazie "reprezentanţii ministerului de Finanţe au recunoscut că nu mai au bani. Apreciez şi acum că total anormal şi o gravă lovitură la adresa autonomiei locale să muţi prin aceste măsuri fiscale cel puţin un miliard de euro de la autorităţile locale din România la bugetul de stat", a declarat primarul Ilie Bolojan.
În opinia edilului, în acest fel va fi încetinită dezvoltarea economică a întregii ţări, iar primăriile sunt forţate să recurgă la majorări de impozite.
În Oradea, edilii au propus proiecte de bugetare participativă, prin care cetăţenii să decidă ce investiţii şi lucrări vor fi realizate în oraș. Pentru 10 astfel de proiecte vor fi disponibili 1,5 milioane de lei.
"Ce propunem este ca începând de astăzi cetăţenii să depună prin platforma de bugetare participativă. Orădenii vor putea depune proiecte pentru îmbunătăţirea, am spus noi simplu, cartierului în care locuiesc", a explicat Eduard Florea, director economic Primăria Oradea.
În urma noilor măsuri fiscale ale Guvernului, 1,5 miliarde de euro nu vor mai ajunge în bugetele a peste 3 mii de primării şi vor fi utilizate la nivel central.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiţă