Ilie Bolojan, despre "Revoluţia fiscală": pierderi de 9 milioane de euro pentru Oradea

Data actualizării: Data publicării:
revolutia fiscala Oradea

"Revoluția fiscală" declanșată de Guvernul Tudose ar putea provoca anul viitor pierderi de 9 milioane de euro municipiului Oradea. Este semnalul de alarmă tras miercuri de primarul Ilie Bolojan. Edilul a prezentat o comparaţie între veniturile realizate din colectarea impozitului pe venit cu o cotă de 16% şi cele care vor intra în conturile oraşului după trecerea la cota de 10% din 2018.

Potrivit primarului Ilie Bolojan, reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, măsură care ar intra în vigoare de anul viitor, va afecta grav bugetele locale. Edilul susţine că pierderile cele mai mari vor fi la nivelul municipiilor reședință de județ, în cazul cărora cota defalcată din acest impozit reprezintă cel puțin 40% din veniturile proprii la bugetul local.

Ilie Bolojan a dat exemplu anului trecut, când statul a colectat din impozitul pe venit 27,8 miliarde de lei. Din aceşti bani, 18,3 miliarde de lei au fost viraţi în bugetele autorităților locale. Dacă s-ar fi aplicat cota de 10%, în 2016 doar 11,4 miliarde de lei ar fi ajuns în vistieria administraţiilor locale din ţară.

„Vom pierde diferența de aproximativ 4,1 miliarde de lei, ceea ce reprezintă aproape un miliard de euro care vor fi bani confiscați de la autoritățile locale și mutați pentru alte contribuții la bugetul de stat”, spune edilul-şef al Oradei.

Ca urmare a creșterii numărului locurilor de muncă și a nivelului salariilor, sumele care vor intra anul acesta în bugetul Oradei din impozitul vor ajungen la 39 milioane de euro. În cazul în care cota ar fi rămas la 16%, în 2018 fondurile creşteau la 43 de milioane de euro.

În schimb, declanşarea "revoluţiei fiscale" i-ar aduce oraşului o pierdere uriaşă, a calculat Ilie Bolojan.

„Nu vom încasa banii pe care i-am fi încasat în plus - adică patru milioane de euro - și nu vom încasa jumătate din economiile realizate la finalul anului 2016, adică 5,25 milioane de euro, ceea ce înseamnă un total de 9,25 milioane de euro.”

Bolojan spune că acești bani puteau fi folosiţi ori pentru construirea unui pod peste Crișul Repede şi a unui pasaj cu patru benzi pe centură, ori pentru un campus şcolar sau un spital de ultimă generație.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri