Construirea parcului fotovoltaic a început în urmă cu doi ani, printr-un proiect cofinanţat de Uniunea Europeană. Aproape 4.200 de panouri solare au fost montate pe o suprafaţă de aproape trei hectare. Parcul a fost dat în folosinţă la începutul acestei luni şi are o capacitate de producţie de 1 Mwh.
"Pentru noi înseamnă prima dată economie la energie electrică şi înseamnă şi noi locuri de muncă", consideră Geza Batori, primarul comunei Borş.
Un megawatt produs de parcul din Borş este vândut de primărie cu 145 de lei. În lunile de vară, centrala produce 170 de megawaţi pe lună, ceea ce înseamnă energie electrică în valoare de aproximativ 25 de mii de lei.
"Noi vindem energie către o firmă care are licenţă şi această firmă o să deducă din cheltuieli, din cele la energie electrică", explică primarul.
Altfel spus, valoarea energiei electrice vândută de administraţia locală este scăzută din factura lunară pe care trebuie să o achite pentru curentul consumat în şcoli, instituţii publice şi pentru iluminatul stradal. În acest fel, cheltuielile cu electricitate scad chiar şi la jumătate.
"În lunile de vară produce cam 6-7 MW pe zi, asta însemnând o economie cam de jumătate din factura la curent pe lunile de vară", a precizat Sandor Lukacs, manager de proiect.
Pentru că dispun de teren, autorităţile locale vor să extindă parcul fotovoltaic. O investiţie asemănătoare va fi realizată şi în comuna Oşorhei.
Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa