Operaţia a început dimineaţa, la ora 7. Pacientul de la care specialiştii au prelevat organele este un bărbat de 40 de ani, din Satu Mare. Acesta a fost adus la Oradea în urmă cu o săptămână, după ce un buştean i-a căzut peste cap.
Dr. Carmen Pantiș, coordonatorul Programului Național de Prelevare din Bihor: „Este o premieră a anului 2014, prima prelevare multiorgan din România, care confirmă profesionalismul echipei de la Oradea. E vorba de un pacient din Satu Mare, victimă a unui accident forestier."
Bărbatul a fost ţinut în viaţă cu ajutorul aparatelor de către neurochirurgii orădeni. Deoarece creierul era afectat, şansele să-şi revină erau practic nule. În această situaţie, rudele pacientului şi-au dat acordul ca organele acestuia să fie donate.
Dr. Radu Zamfir, medic primar chirurg la Institutul Fundeni: „A fost vorba de o operație de rutină, dificultatea cazului constând în sincronizarea momentului operației cu condițiile meteo în continuare schimbare."
Operaţia de prelevare a durat mai bine de trei ore şi jumătate. La Institutul Fundeni vor fi transportate cu avionul tendoanele şi ficatul, care va fi transplantat unei persoane aflate pe lista de aşteptare. Acelaşi lucru se va întâmpla cu pielea şi rinichii, care au fost trimişi la Cluj Napoca.
Anul trecut, din cele 135 de operaţii de prelevare de organe făcute în ţară, 29 au fost efectuate la Oradea. De patru ani spitalul din Bihor este pe primul loc în ţară în ceea ce priveşte recoltarea de organe.
reporter: Laura Breb
operator: Gabor Szilagyi
editor web: Adrian Laboş