Preparate de Paște din porcul-somon. Producătorii din Maramureş reînvie tradiția creșterii porcilor de Mangaliţa

Data publicării:
porc somon 100415

Pentru gospodarii maramureșeni sărbătoarea Învierii este o bună ocazie să promoveze porcul de Mangalița, cândva foarte răspândit în zona Transilvaniei. În prezent, în județ doar 30 de crescători au pariat pe această rasă. Unii dintre ei produc mai ales cârnați.

"Carnea de porc se taie, se condimentează. Se lasă o zi la repaos, după care se toacă și se începe umplerea cârnaților. Se poate în mațe subțiri sau mațe groase de porc, după care urmează 3 zile de afumare", explică Iustin Tîra, inginer în industria alimentară.

Pe lângă cârnații din carnea porcului-somon, familia Stauder din Seini vrea să îi dea gata pe clienţi cu ceafă și șuncă de casă condimentate după rețete străvechi, transmise din generație în generație. Maramureşenii continuă o afacere începută în anul 1939. Produc 16 sortimente de carne dintre care 5 sunt produse atestate.

"Amestecul de condiment are la bază sarea, piper, usturoi, boia, foi de dafin. În fiecare an avem comenzi. Atât, vin personal la noi la firmă, ne dau la telefon sau chiar pe internet suntem căutați", spune Agneta Stauder.

Cu astfel de preparate, masa de Paşte e sănătoasă, asigură crescătorii și producătorii. Procentul de acizi grași nesaturați din carnea porcului de Mangaliţa ajunge la 70%, procent similar cu cel din uleiul de măsline sau din somon. Din acest motiv, e recomandată pentru cei care suferă de boli cardiovasculare sau diabet.

"Porcul de mangalița este un soi special, care are o cantitate foarte mică de grăsime și o cantitate foarte multă de carne. Din păcate, în România, în perioada comunistă au fost selectați porcii cu multă grăsime care aduceau la prețuri mici o cantitate foarte mare de calorii", spune dr. Amorin Popa, diabetolog.

Aşa s-a ajuns ca numărul exemplarelor din această rasă să fie tot mai mic în România. În schimb, vecinii maghiari au înţeles potenţialul porcului-somon şi, treptat, au devenit unii dintre cei mai mari exportatori de jambon de Mangaliţa.

"Am vrea să luăm exemplul Ungariei care face bani serioși cu Mangalița pe care o scoate afară la export și unde fermierii, micii fermieri își completează veniturile crescând acești porci având în vedere și faptul că sunt ușor de crescut, nu sunt pretențioși", susţine Ioan Tătăran, vicepreședintele Federației Producătorilor de Produse Tradiționale din România.

Dacă producătorii din Ungaria exportă jambonul de Mangalița la un preţ de 80 de euro pe kilogram, la noi acest preparat se vinde cu cel mult 70 de lei.

Reporter: Diana Grad
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...