Pentru gospodarii maramureșeni sărbătoarea Învierii este o bună ocazie să promoveze porcul de Mangalița, cândva foarte răspândit în zona Transilvaniei. În prezent, în județ doar 30 de crescători au pariat pe această rasă. Unii dintre ei produc mai ales cârnați.
"Carnea de porc se taie, se condimentează. Se lasă o zi la repaos, după care se toacă și se începe umplerea cârnaților. Se poate în mațe subțiri sau mațe groase de porc, după care urmează 3 zile de afumare", explică Iustin Tîra, inginer în industria alimentară.
Pe lângă cârnații din carnea porcului-somon, familia Stauder din Seini vrea să îi dea gata pe clienţi cu ceafă și șuncă de casă condimentate după rețete străvechi, transmise din generație în generație. Maramureşenii continuă o afacere începută în anul 1939. Produc 16 sortimente de carne dintre care 5 sunt produse atestate.
"Amestecul de condiment are la bază sarea, piper, usturoi, boia, foi de dafin. În fiecare an avem comenzi. Atât, vin personal la noi la firmă, ne dau la telefon sau chiar pe internet suntem căutați", spune Agneta Stauder.
Cu astfel de preparate, masa de Paşte e sănătoasă, asigură crescătorii și producătorii. Procentul de acizi grași nesaturați din carnea porcului de Mangaliţa ajunge la 70%, procent similar cu cel din uleiul de măsline sau din somon. Din acest motiv, e recomandată pentru cei care suferă de boli cardiovasculare sau diabet.
"Porcul de mangalița este un soi special, care are o cantitate foarte mică de grăsime și o cantitate foarte multă de carne. Din păcate, în România, în perioada comunistă au fost selectați porcii cu multă grăsime care aduceau la prețuri mici o cantitate foarte mare de calorii", spune dr. Amorin Popa, diabetolog.
Aşa s-a ajuns ca numărul exemplarelor din această rasă să fie tot mai mic în România. În schimb, vecinii maghiari au înţeles potenţialul porcului-somon şi, treptat, au devenit unii dintre cei mai mari exportatori de jambon de Mangaliţa.
"Am vrea să luăm exemplul Ungariei care face bani serioși cu Mangalița pe care o scoate afară la export și unde fermierii, micii fermieri își completează veniturile crescând acești porci având în vedere și faptul că sunt ușor de crescut, nu sunt pretențioși", susţine Ioan Tătăran, vicepreședintele Federației Producătorilor de Produse Tradiționale din România.
Dacă producătorii din Ungaria exportă jambonul de Mangalița la un preţ de 80 de euro pe kilogram, la noi acest preparat se vinde cu cel mult 70 de lei.
Reporter: Diana Grad
Operator: Kristian Kosa