La Mănăstirea Moisei călugării au avut grijă ca totul să fie gata pe când vor veni credincioșii. Au început curăţenia în curte din timp, au aranjat straturile cu flori şi au măturat aleile. Turiştii şi localnicii sunt fermecaţi de frumuseţea mănăstirii, construită în autenticul stil maramureşean.
"Foarte frumos. Vine multă lume."
"Vin aici de 5, 10 ani cu părinții, cu prietenii."
În Noaptea de Înviere culoarele vor fi împânzite de coșurile cu bunătăți aduse spre a fi sfințite.
"Din toate bucățele care le au ei pe masă în ziua de Paște să pună într-un coș sau într-o traistă, mai autentic și mai popular, câte ceva spre a fi aduse la biserică, puse în timpul slujbei în biserică sau pe pridvorul bisericii cu câte o lumânare aprinsă, iar la finalul liturghiei din noaptea de Paște preotul le sfinţeşte pe toate. Mai apoi mergând la casele lor să guste întâi din mâncarea sfințită", spune arhimandritul Teofil Pop, starețul Mănăstirii Moisei.
La slujba care va începe la miezul nopții sunt așteptați mii de turiști și localnici; la fel și în ziua de Înviere. Un plus de valoare îi dă mănăstirii istoria sa de 416 de ani, dar și amplasamentul geografic. Locașul de cult se află la poalele Pietrosului și e înconjurat de culmile dealurilor, ceea ce face că peisajul să fie impresionant.
"Îi foarte frumos. E un loc în care te încarci cu energie pozitivă."
"Oamenii vin cu drag pentru a primi lumina sfântă, pentru a sfinți mâncarea, pentru a se ruga și pentru a-i înalţa lui Dumnezeu laudă pentru această mare sărbătoare", spune diaconul Emilian Ioan Moldovan.
La Mănăstirea Moisei locurile de cazare sunt doar pentru pelerini, oferite gratuit de călugări. Turiștii au însă posibilitatea să înnopteze la pensiunile din jurul mănăstirii. Administratorii pregătesc în aceste zile camerele pentru ca vizitatorii să se simtă ca acasă. Pot opta între camere aranjate în stil modern sau cele cu elemente tradiționale.
"Cerge din Maramureș, așa-numitele procuțe, cearceafuri țărănești cu dantelă, cu denumirea specifică din Maramureș, numită cipcă."
Administratorii de pensiuni au pus la punct și meniul gândit special de sărbători.
"Când turistul ne călca pragul îl întâmpinăm cu horincă de prune, cu miere de albine. Oferim o masă tradițională de Paște, ouă de Paște, pască, drob, sarmale, pâine de casă", a detaliat Oana Tomoiagă, managerul unei pensiuni.
La pensiunile din Moisei prețul unei camere pe noapte pornește de la 80 de lei și poate ajunge la 120 de lei.
Reporter: Diana Grad
Operator: Kristian Kosa