"Tot ce este necesar este asigurat de către şcoală, nici vorbă de părinţi ei nu trebuie să asigure nici măcar un leu", susţine Nicolae Avram, şeful Inspectoratului Şcolar Bihor.
Din acest motiv, directorii de şcoli şi învăţătorii nu au solicitat părinţilor să cumpere culegeri de teste sau alte materiale didactice. Unii dascăli au apelat la tehnologia modernă ca să le ofere copiilor toate informaţiile necesare. Aşa că au folosit internetul pentru a pregăti copii pentru evaluare.
"A copiat doamna de pe internet anumite teste şi ni le-a dat la clasă", spune o elevă.
Au fost şcoli care au cumpărat din banii proprii toate materialele necesare pregătirii pentru evaluare.
"Noi am cumpărat prin biblioteca şcolii, le-am depus acolo, iar învăţătorii sigur că le-au folosi de asemenea şi elevii", explică Florian Hava, directorul şcolii Dacia din Oradea.
"Cine a dorit să cumpere rechizite, şi-a cumpărat la fel şi culegerile. Dar şcoala ne-a asigurat materialele necesare", confirmă învăţătoarea Gabriela Negruţ.
"Nu ne obligă nimeni să cumpărăm manuale copiilor", spune un părinte.
În acest an, Ministerul Educaţiei şi Cercetării a introdus în premieră evaluările naţionale pentru elevii din clasele a doua, a patra şi a opta. Potrivit programului, primii care vor fi testaţi sunt elevii claselor a patra. În 28 şi 29 mai aceştia vor susţine evaluarea la matematică, limba română şi comunicare. Şcolarii din clasa a doua vor susţine evaluările în 2, 3 şi 4 iunie.
În 4 şi 5 iunie vine rândul claselor a VI-a. 18 mii de elevi din Bihor vor susţine evaluările în acest an. Ei vor primi calificative, care nu le vor afecta situaţia şcolară.
reporter: Bogdan Costea
operator: Robert Rezmuves
editor web: Adrian Laboş