"Aveți nevoie de un buletin pentru înregistrarea datelor personale și veți plăti suma de 4 lei."
Şi mai puţin - adică 3 lei - plătesc cei care au abonament pe liniile de transport în comun. Chiria pentru 24 de ore este de 15 lei, în timp ce elevii sub 16 ani si pensionarii beneficiază de gratuitate. Pentru asta au nevoie doar de carnetul de elev, respectiv de talonul de pensie.
"Este o acțiune binevenită, mai ales că avem piste deja destul de lungi."
65 de biciclete sunt puse la dispoziţia doritorilor, din ce în ce mai mulţi.
"Am închiriat biciclete, ne plimbăm prin parc şi ne simţim bine."
"Merg până la Podgoria înapoi, fac vreo 7-10 kilometri, chiar mai mult. E foarte rentabil."
Punctul de închiriere a bicicletelor a fost deschis în cadrul unui proiect naţional. Acesta se desfăşoară în şapte oraşe din ţară, unde sunt disponibile o mie de biciclete.
"Scopul acestui proiect este să creem o comunitate cât mai mare și cât mai unită a bicicliștilor în fiecare oraș în parte. Încercăm să folosim mașina mai puțin și să folosim bicicleta mai mult", susţine Răzvan Năstase, managerul proiectului național de închiriere de biciclete.
Istvan Csuzi, directorul OTL, completează: "Considerăm că putem contribui la ecologizarea orașului la descongestionarea orașului. An de an se observă o creștere a numărului de biciclete."
Numai anul trecut 10 mii de persoane au închiriat biciclete în Oradea.
"Anul acesta sperăm ca numărul să se dubleze numărul închirierilor, pentru că durata este mai lungă: am deschis în aprilie, vor fi 6 luni până în noiembrie", spune Alexandru Birta, reprezentant al punctului de închiriere din Oradea.
Autorităţile orădene îşi doresc ca anul viitor să mai înfiinţeze trei puncte de închiriere a bicicletelor.
Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Cristian Rusu