Pistolul-radar, noua "armă" a Poliţiei Rutiere Bihor împotriva vitezomanilor
Data actualizării: Data publicării:
Vitezomanii au de ce să-şi facă probleme. Începând de azi, poliţiştii bihoreni au în dotare un pistol-radar care poate înregistra viteza unui vehicul de la o distanţă de peste un kilometru. Capabil să funcţioneze şi pe timp de noapte, noul echipament a fost achiziţionat de o primărie din judeţ şi este folosit gratuit de agenţii de circulaţie. În prima zi de folosire a noului radar, aproape 30 de șoferi au fost sancționați.
"- Asta e! Regula e regulă: am greşit, plătesc. Data viitoare merg mai încet. - Aţi văzut aparatul? - Nu l-am văzut", recunoaşte un şofer.
Acesta nici nu avea cum să vadă aparatul radar pentru că acesta l-a surprins de la o distanță de peste un kilometru. Ușor de transportat, noul echipament folosește undele laser, este simplu de manevrat și nu are erori.
"Agenţii de la circulaţie au acum în dotare un echipament foarte performant, cu o acurateţe mare, care îi va prinde pe vitezomani de la o distanţă de până la 1200 de metri", a transmis Bianca Firezar, reporter Digi24 Oradea.
"Se fixează pe autovehiculul- ţintă şi ne arată viteza cu care acest autovehicul- ţintă circulă în momentul respectiv, totodată înregistrând şi făcând fotografii de înaltă rezoluţie", explică un poliţist modul de funcţionare a aparatului.
"Spre deosebire de aparatele radar tradiţionale, acest aparat este dotat cu sistem laser, asta înseamnă că undele sunt nedivergente. Vehiculul care este ţintit rămâne ţintit, adică aparatul nu va da o altă viteză a altui vehicul", spune inspectorul principal Sorin Indrieş, din cadrul Poliției Rutiere Bihor.
Achiziționat cu 70 de mii de lei de Primaria orașului Aleșd, aflat pe DN1, între Oradea și Cluj-Napoca, aparatul va fi folosit gratuit de Poliția Rutieră.
"Poliţia oraşului Aleşd a depus o cerere pentru cumpărarea acestui aparat, deoarece aparatul lor de pe maşina cu care erau dotaţi era defect de peste un an de zile şi nu mai puteau face activităţi pentru calmarea traficului", a explicat Ioan Todoca, primarul oraşului Aleşd.
"O să funcţioneze în principal în zona Aleşdului şi pe DN1 unde, precum ştiţi, avem valori foarte ridicate de trafic şi destul de multe evenimente rutiere", a precizat comisarul-şef Alin Haniş, şeful Poliției Bihor.
"Are un kit care ne permite să îl folosim în cele mai grele condiţii climaterice. Vorbim aici de ploaie abundentă, ploi torenţiale, ninsori, ceaţă. Deci vom putea să lucrăm, practic, 24 din 24 de ore cu aparatul respectiv în cele mai grele sau în cele mai bune condiţii", a mai detaliat subcomisarul Adrian Cioară, de la Poliția Rutieră Bihor.
Anual, în Bihor peste 10.000 de șoferi sunt amendați pentru viteză excesivă. Sancțiunile sunt cuprinse între 290 și 2100 de lei.
În toată ţara există 20 de astfel de pistoale-radar, toate cumpărate de administraţiile locale.
Reporter: Bianca Firezar Operator: Gabor Szilagyi Editor web: Adrian Laboş