Ca să respecte meniul de post, credincioşii au de ales din oferta bogată a precupeţilor. O legătură de ceapă se vinde cu 80 de bani, una de ridichi cu 1 leu, roşiile cu 8 lei kilogramul, iar bucata de salată costă cel mult doi lei. Cu 50 de bani mai mult valorează kilogramul de spanac, iar o pungă De leurdă costă un leu.
"În perioada asta trece ridichile, ceapa verde, usturoiul, pătrunjelul."
"Numai verdeţuri, salată mai mult."
"Cu ridichi am venit. Se vând, cum se vând, mai dăm cu 50 de bani, un leu."
"În fiecare săptămână venim după salată, spanac."
"După o iarnă aşa de îndelungată, cu multe grăsimi, normal că trecem la verdeţuri."
Un simplu calcul ne arată că o zi de post înseamnă pentru orăşeni cel puţin 10 lei cheltuiţi în piaţă. În schimb, gospodarii de la ţară își iau din grădină tot ce au nevoie.
" Niciodată nu le cumpărăm, le cultivăm noi pentru că ştim ceea ce mâncăm şi mâncăm sănătos."
Medicii ne sfătuiesc ca în această perioadă legumele şi fructele asigură fibrele şi vitaminele necesare organismului. Ne atrag atenţia că meniul de post are şi o parte nedorită.
"Problema dietei de post este foarte importantă la bolnavii de boli cronice - hipertensiune, diabetul. Lipsa proteinelor de origine animală duce la mari dezechilibre", spune prof. dr. Amorin Popa, medic diabetolog şi boli de nutriţie.
Postul Paştelui se termină în Sâmbăta Mare, pe 19 aprilie.
reporter: Nicoleta Farcaş
operator: Gabor Szilagyi
editor web: Adrian Laboş