Pe totalul de 75 de mii de hectare însămânţate anul trecut cu grâu, agricultorii bihoreni au obţinut în 2013 o productie de 300 de mii de tone. "Asta înseamnă o medie de 4.000 de tone la hectar, cu o mie de kilograme mai mult decât anul trecut", a calculat Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei Agricole Bihor
La o primă vedere, situaţia pare bună în agricultură, dar lucrurile nu stau aşa. "Degeaba producţia a crescut cu 1000 de kilograme la hectar, preţul anul trecut era de un leu, acum este de 0,5 bani kilogramul", explică Alin Torj, agricultor. „La momentul acesta, dacă ar fi să vindem marfa, am fi în faliment pentru că au fost cheltuieli de 2.800 de lei pe hectar. O socoteală simplă arată că 5.000 de kilograme înmulţit cu 50 de bani înseamnă o recoltă de 2.500 de lei pe hectar. Mai puţin decât s-a cheltuit!"
Agricultorii care au investit pentru a obţine recolte mai mari au acumulat, de fapt, cheltuieli, care nu pot fi acoperite din preţul de vânzare de acum.
"Preţul de achiziţie este sub preţul de cost. Este mult mai rentabil dacă bade Ioane sau Florea seamănă din sac. Să zic îi costă o tonă de grâu - lucrările, mai face o tonă, ajunge la 2.000 de kilograme, ajunge să fie rentabil", spune Dorin Hodişan, agricultor.
"Dacă am cultiva ca pe vremea bunicilor am face profit. Nu foloseam atâtea pesticide, îngrăşăminte şi două mii de kilograme scoteam la un hectar", crede Aurel Torj, agricultor.
Agricultorii depind de capriciile pieţei şi speră ca preţul la grâu să crească. Dacă nu va fi aşa, sunt decişi să păstreze toată cantitatea în depozite până la anul, cu riscul de a nu mai dispune de bani pentru însămânţarea unor culturi de toamnă.