Chiar şi excepţional, talentul nu este o garanţie pentru succes în ziua de azi. Un elev care şi-a dovedit valoarea de muzician pe marile scene ale lumii nu are un pian la care să exerseze. Ce îi lipseşte, însă, în plan material, compensează prin determinare. Adolescentul exersează în fiecare zi la pianul şcolii, după lăsarea serii, când toţi colegii lui sunt plecaţi acasă.
Antonio Nagy a început să studieze pianul abia la 12 ani, vârstă la care alţi copii au deja mulţi ani de studiu în spate.
"Am venit cu părinții mei aici, în Oradea, și, înainte să plecăm, am vrut să îmi iau o orgă pe care o aveam noi în apartament, în Italia, pentru că mi se părea ceva distractiv. Până la urmă am început să învăț primele note, chiar doar pe orga aia și, la un moment dat, tatăl meu m-a întrebat dacă vreau să aprofundez studiul", povesteşte tânărul.
Pentru câţiva ani a studiat în Italia, unde a avut şansa să lucreze cu Stefano Miceli, un reputat profesor din peninsulă.
"Cu el am început să cultivez şi mai mult pasiunea mea pentru pian şi au apărut primele concursuri, primele concerte."
Unul chiar la New York, în celebra sală Carnegie Hall, după ce a câştigat locul doi la concursul "American Protege". Cum profesorul său a primit o ofertă de a rămâne în New York, la Departamentului muzical al "La Scuola d'Italia", Antonio a decis să revină în Oradea pentru a-şi continua studiile. Aici i-a surprins pe profesorii de la Liceul de Artă.
"Când a apărut prima oară, mi-a cântat și am rămas foarte, foarte plăcut surprinsă. Foarte puține lucruri am putut să-i spun pe care el nu le știa într-un fel sau altul deja, ceea ce nu se întâmplă foarte des în meseria noastră", povesteşte Judith Rado, profesoara de pian a lui Antonio.
În fiecare seară rămâne câte patru ore şi repetă la pianul şcolii, doar după ce orele de curs s-au terminat, iar instrumentul nu mai este folosit de elevi. În weekend-uri directoarea a acceptat să-i dea cheia sălii de repetiţii.
"Nu e uşor pentru că sunt şi aici ore până destul de târziu şi e mai greu să... Sunt nevoit să stau până târziu chiar pentru asta", spune Antonio Nagy.
"Este un copil de excepție, de o delicatețe și de o eleganță sufletească absolut minunate, de un talent așa cum numai Dumnezeu poate să dea uneori. E o mare bucurie pentru noi, pentru că el face cinste orașului și țării noastre", consideră Mihaela Bondor, directoarea Liceului de Artă din Oradea.
"Întotdeauna vorbeşte atât de frumos despre muzică şi cum îl pasionează pe el sentimentul fiecărui pianist pe care îl ascultă când se uită pe youtube", spune Dariana Jurjuţ, colega tânărului.
Antonio visează să-şi continue studiile la o mare şcoală de muzică a lumii. Are şi şanse, spun profesorii săi: la 16 ani, are deja un repertoriu precum cel al studenților din ultimul an la Conservator.
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Constantin Gheorghiţă | sursă foto: Facebook