Peța, pârâul care apăra o cetate și dezvolta un oraș

Data publicării:
povestea petei

Singurul pârâu termal din România şi printre singurele din Europa traversează oraşul Oradea de la est la vest. Este vorba despre pârâul Peța, în ale cărui ape calde nufărul termal a supravieţuit ultimelor glaciaţiuni. Dacă în timpurile întunecate ale Evului Mediu a ajutat la apărarea cetății Oradea, în perioada modernă s-a transformat în loc de promenadă pentru localnici.

Peţa izvorăşte din staţiunea Băile 1 Mai, iar temperatura apei atinge 30 de grade chiar şi în perioada rece a anului. Cu o lungime totală de 20 de kilometri, pârâul trece prin comuna Sînmartin, după care traversează oraşul Oradea de la est la vest.

„Este singurul pârâu termal din ţară şi printre puţinele din Europa”, spune biologul Andrei Togor.

Lacul format la locul nașterii pârâului Peța a fost declarat rezervaţie naturală, pentru protejarea a trei specii endemice. Din nefericire, două dintre acestea - Roşioara lui Racoviţă şi Melcul Melanopsis - au dispărut în ultimii ani, o dată cu secarea lacului. Doar nufărul termal, supraviețuitor al ultimei glaciațiuni, mai rezistă pe cursul pârâului declarat sit Natura 2000.

„Există încă, din fericire, şi nuferi termali, o specie relictă, o specie care a supravieţuit aici chiar şi în timpul perioadelor de îngheţ datorită apei calde, apei termale”, a explicat Andrei Togor.

În Oradea, malurile Peţei au fost consolidate și au devenit o oază de relaxare pentru localnici.

„E multă verdeaţă, este o oază de verdeaţă, aer mult mai bun şi ne place.”

„Nu că este un simbol, trebuie susţinut, menţinut, îngrijit să devină un simbol internaţional chiar.”

Şi pescarii se bucură de fauna din Pârâul Peţa.

„Cele două specii protejate sunt boarţa şi zvârluga, iar speciile comune sunt cleanul, bibanul, carasul”, a detaliat biologul Andrei Togor.

Puțini știu că în urmă cu sute de ani, pârâul Peţa a jucat un rol important în economia orașului.

„Au existat de-a lungul timpului între şapte şi nouă mori, una dintre ele în vecinătatea Cetăţii”, spune Dumitru Noane, istoric.

Pârâul Peța a contribuit și la apărarea cetății din Oradea. Apa termală umplea şanţurile fortăreței, adânci de patru metri şi late de peste 50 de metri.

„A fost un obstacol strategic deosebit care a salvat Cetatea la două asedii turceşti în 1598 şi în 1658”, aminteşte Dumitru Noane.

În apropierea graniţei cu Ungaria, Pârâul Peţa se varsă în Crişul Repede.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri