Speologii sunt obligaţi să intre până la brâu între flacoane ca să ajungă într-o galerie din Peștera Câmpenească, aflată în comuna Cărpinet, din judeţul Bihor. Cascada aruncă în adâncuri tone de ambalaje din plastic şi resturi menajere.
"Tot ce se poate arunca la o groapă de gunoi poți să găsești în această peșteră. Când vezi ce este acolo jos practic te îngrozești", spune Cristina Ianc, speolog.
"Un dezastru ecologic și chiar dezgustător ce se întâmplă din cauza pet-urilor gunoaielor care se găsesc înăuntru. Sunt zeci de tone de gunoi și de mizerie", susţine Nicoleta Gherghel, speolog.
Imaginile surprinse de speologi în peşteră arată diversitatea lucrurilor pe care localnicii le aruncă în pârâul care trece prin comună înainte de a se vărsa în adâncuri.
"Anvelope de autoturisme până și de camioane și mizeriile casnice: gunoiul casnic care ajunge acolo", a observat Peter Kutron, speolog.
"Se aruncă bidoane, chiar și mortăciuni vin pe vale: porci morți, mâțe, câini morți", completează un localnic.
"Cine le aruncă? Inconștiența oamenilor... oamenii nu sunt conștienți că poluează", recunoaşte alt sătean.
"Pentru că localnicii s-au obișnuit să folosească valea drept groapă de gunoi, după fiecare ploaie mai serioasă apa antrenează flacoanele pungile și hârtiile spre peșteră ce se transformă astfel într-un uriaș depozit subteran de deșeuri", a transmis Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.
sursă video: youtube/Speowest Arad
La ultima acţiune de curăţare a peşterii au fost adunate trei camioane de flacoane. Ca să oprească valul de deşeuri, autorităţile şi au montat la intrarea în peşteră o plasă, care, însă, a cedat. Nici alte soluţii nu au dat rezultate.
"La fiecare podeț de-a lungul văii Pampăr, ce traversează cele două sate - Călugări și Izbuc, am așezat grătare pentru a stopa deversarea acelor peturi care se colectau în peșteră, cu rezultate nu așa scontate că au venit viiturile și au mai distrus din grătare", spune Sav Gheban, secretarul comunei Cărpinet.
În Bihor există încă două astfel de peșteri transformate în depozite de gunoi. Este vorba despre peștera Gălășeni și peștera lui Potriva.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves