Peste 5.000 de orădeni au participat la mitingul pentru susţinerea familiei tradiţionale
Data actualizării: Data publicării:
Peste 5.000 de orădeni au participat sâmbătă la un miting pentru susținerea familiei tradiționale. Credincioși și preoți de toate confesiunile s-au rugat împreună și au cerut organizarea unui referendum pentru modificarea Constituției în sensul specificării explicite că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între bărbat și femeie. Acțiunea publică a fost urmată de Marșul pentru Viață, cu scopul de a atrage atenţia asupra numărului mare de avorturi din România.
(click pe prima fotografie ca să intraţi în galeria de imagini)
Mii de persoane s-au adunat în Piața Unirii, în jurul orei 16, şi au cerut respectarea "familiei tradiţionale româneşti, a familiei întemeiată pe cuvântul lui Dumnezeu şi care presupune un bărbat şi o femeie”. Unii dintre participanţi au purtat steaguri tricolore, iar alţii au afişat pancarte cu diverse mesaje. Mitingul a adunat creincioşi din toate confesiunile care conviețuiesc în Oradea.
"Suntem vocali pentru familie, pentru că noi românii credem în familie și credem în viață. Familia chiar este importantă așa cum a lăsat-o Dumnezeu, un tată, o mamă, copii, bărbat și femeie și că viitorul României, chiar dacă nu mai adăugăm nimic spiritual, (...) depinde de felul în care vedem și vom promova familia", a spus Viorel Iuga, președintele Cultului Creștin Baptist din România.
"Și credința noastră, a reformaților, este ca a tuturor creștinilor: că noi suntem fiii lui Dumnezeu și trebuie să facem ceva pentru viitor și cred că familia este cea mai importantă", consideră István Csűry, episcopul reformat de Piatra Craiului.
"Fiind mamă a trei copii, soție, fiind preot reformat și fiind consilier eparhial, m-am decis să fiu aici. După Dumnezeu, de noi depinde în ce fel de viitor investim, dacă ne gândim la copiii noștri, ce fel de învățământ le dăm", a spus, la rândul său, Judith Vincze, consilier eparhial.
Întrebat ce anume susţine, PS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, a răspuns: "Un lucru foarte simplu: viața, viața adevărată, viața este bucurie, este împlinire, viața este frumoasă și ea se naște în familie, simplu."
În opinia unui participant, "este necesar, deși ne surprinde, să dovedim că normalul este normal". Este completat de o doamnă, care spune că a venit "ca să-i facem conștienți pe mai marii poporului să se poarte în așa fel să nu calce în picioare legile și poruncile lui Dumnezeu, să ocrotească familia, mama, tata și copiii".
Inițiatorii acțiunii sunt nemulțumiți de faptul că proiectul de lege prin care s-a cerut revizuirea Constituției nu a trecut de Camera Deputaților, deși există protocoale încheiate cu partidele politice prin care acestea își dădeau sprijinul pentru organizarea unui referendum în acest sens.
"Sper ca dialogul să fie reluat și ca promisiunea să fie ținută. Sper să nu fie decât o întârziere pasageră și nu o manieră de-a nu rezolva lucrurile. E vorba de respectul pe care trebuie să îl acorzi pentru 3 milioane de cetățeni români care și-au exprimat dorința în mod clar, ferm, au acționat în perfectă legalitate, în limitele Constituției și care merită un răspuns constituțional", susţine Mihai Gheorghiu, președintele Coaliției pentru Familie.
Adunarea publică din Piaţa Unirii este a doua de acest gen menită să ducă la modificarea articolului 48 din Constituţie referitor la familie. Coaliţia pentru Familie a strâns nu mai puţin de 3 milioane de semnături în favoarea consultării populare, care ar fi trebuit să aibă loc pe 23 aprilie.
Acțiunea s-a încheiat cu marșul pentru viață, care a avut loc pe un traseu prestabilit din oraș.
Reporter: Anca Deac Operator: Gabor Szilagyi Editor web: Adrian Laboş