foto: https://www.unideb.hu/portal/en/gallery
István Kovács are 21 de ani şi este originar din oraşul bihorean Valea lui Mihai. Student în anul trei la jurnalism, spune că a ales să înveţe la Debreţin pentru că oraşul maghiar este mai aproape de casă, dar şi pentru că a fost atras de oferta universităţii. "Este un oraş foarte frumos, nu ştiu dacă aţi fost în centru, are un centru foarte frumos cu clădiri foarte frumoase, şi facultatea asta este extrem de frumoasă", spune tânărul.
Istvan este unul dintre miile de studenţi străini care au ales să înveţe la a doua universitate ca mărime din Ungaria. Unii au venit de pe alte continente, pentru că au la dispoziţie cea mai variată ofertă de specializări din ţara vecină. Elek Bartha, prorectorul Universităţii din Debreţin, dezvăluie că "dintre cei peste 3000 de studenţi străini care studiază la noi, cei mai mulţi sunt la medicină generală sau dentară, dar şi specialităţile de informatică, economie sau management."
Un student din India confirmă spusele profesorului și susține că în orașul maghiar "există un mediu foarte bun pentru un student. E o universitate excelentă."
De fapt, vorbim despre o universitate cât un oraş, unde studiază peste 30 de mii tineri. "Am ales să vin aici pentru că este una dintre universităţile care se dezvoltă cel mai dinamic", explică un student.
Investiții de sute de mii de euro în Universitatea din Debrețin
Iar acesta nu este singurul motiv pentru care instituţia de învăţământ atrage ca un magnet mii de tineri. Aceştia au la dispoziţie un campus situat într-un parc imens şi laboratoare performante, cu instalaţii în valoare de sute de mii de euro.
Subfinanţarea este o problemă necunoscută, dovadă fiind cheltuielile făcute de curând. "În ultimii ani s-au făcut mai multe investiţii. Avem şi un internat nou, au fost renovări semnificative", susține prorectorul Universităţii din Debreţin.
Localnicii se mândresc cu clădirea centrală a universităţii din Debreţin, veche de 80 de ani, despre care spun că e cel mai frumos sediu universitar din Europa Centrală.
reporter: Orsolya Nagy
operator: Constantin Gheorghiţă
editor web: Adrian Laboș