În ultimul an, numărul locurilor de muncă oferite prin Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă a crescut în Bihor de la 300 la peste 900, iar rata şomajului a scăzut de la 4,4 la 3,6%. În ciuda acestor date îmbucurătoare, există numărul şomerilor sub 25 de ani este de peste 2000 în judeţ. Specialiştii au o explicaţie.
„Nivelul de salarizare este scăzut, dar se poate corecta. Se poate corecta prin formare profesională, printr-un nivel de calificare mai ridicat", spune Csaba Bekesi, directorul executiv al AJOFM Bihor.
Bihorul este pe al doilea loc, după Harghita, în topul judeţelor cu cel mai mic salariu mediu brut din ţară, cu puţin peste 1700 de lei. Prea puţin, se plâng tinerii care spun că mulţi angajatori pretind şi experinţă în domeniu.
„Găseşti locuri în care se lucrează pe 540 de lei. Şi lucrezi o lună întreagă, nu ştiu cui îi convine. Poate mai stai şi în chirie, mai ai şi un copil, cum am eu."
„Mulţi tineri nu îşi găsesc loc de muncă pentru că nici nu îi interesează să îşi găsească un loc de muncă."
„Tinerii care nu au experienţă nu sunt angajaţi, caută loc de muncă jumătate de an şi tot nu îşi găsesc. Şi eu am păţit aşa."
Doar 800 dintre cei 10.000 de şomeri din baza de date a AJOFM au studii superioare. Specialiştii în resurse umane susţin că de multe ori la bursele locurilor de muncă pentru absolvenţi se prezintă părinţii sau chiar bunicii, ceea ce denotă dezinteresul tinerilor pentru un job.
Reporter: Laura Breb
Operator: Darius Pop
Editor web: Adrian Laboş