De la începutul anului la Maternitatea din Oradea au fost abandonaţi 104 bebeluşi. Dintre aceştia 20 de nou născuţi au fost părăsiţi în ultimele două luni.
"Comparativ cu anul trecut, în această perioadă s-a dublat numărul de copii abandonați. În jur de 40% din acești copii rămân în grija serviciului social și a protecției copilului. O parte destul de mare sunt luați de familile lor și duși acasă", spune Adriana Pelle, asistent social la Maternitatea din Oradea.
Singurii care alină dorul bebeluşilor de mamele care i-au lăsat în voia sorţii sunt voluntarii unor fundaţii care petrec şi zece ore pe zi cu copiii.
"Scopul principal este acela de a le oferi brațe, căldură sufletească și iubirea de care ei au nevoie pentru a se dezvolta sănătos în această perioadă a vieții lor", consideră Bianca Lupșa, coordonatorul unei fundații din Oradea.
"Din punct de vedere medical și din punct de vedere al afectivității, sunt convinsă că noi, în sânul familiei, nu am fost așa bine îngrijiți", crede Ileana Buciuman, asistent medical la Maternitatea din Oradea.
Psihologii spun că cele mai frecvente cauze ale abandonului copiilor sunt problemele financiare, depresia în care cad mamele după naştere în cazul celor care au rămas singure.
"Din cauza condițiilor sociale în care trăim, din cauza neînțelegerilor, mama este imatură, este neînțeleasă, nu își poate asuma acest rol; dacă nu intervine un specialist sigur că se întâmplă acest abandon", spune Elisabeta Balla, psiholog.
Copiii abandonaţi în maternitate sunt ținuți în unitatea medicala până când Direcția de Protecţie a Copilului le găseşte o familie. Cei mai mulţi ajung în centrele de plasament şi prea puţini sunt adoptaţi.
Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Constantin Gheorghiță