Dorin Munteanu a sărbătorit împlinirea a 26 de ani într-unul dintre saloanele secţiei de Chirurgie Plastică a Spitalului Judeţean din Oradea. Acum o lună, în timp ce tăia lemne, un accident i-a provocat răni grave la picior.
"Eram acasă, am fost să-mi tai lemne pentru mine şi a căzut peste piciorul meu. Eu zic că am avut foarte mare noroc", spune tânărul.
După ce zona afectată se va reface, medicii îi vor aplica o grefă de piele. Bărbatul este doar unul din cele peste o mie de pacienţi trataţi în acest an de chirurgii plasticieni din Oradea. Nu trece zi în care pe masa de operaţie să nu ajungă cel puţin 5 răniţi.
"Dintre aceştia, marea majoritate a prezentat traumatisme, mai ales la nivelul mâinii si membrelor inferioare", a detaliat dr. Teodor Udra, şeful secţiei de chirurgie plastică, Spitalul Judeţean Oradea.
Statisticile medicale arată că pe tot parcursul anului trecut, cei mai mulţi pacienţi ai secţiei de chirurgie plastică a Spitalului Judeţean din Oradea au venit de la sate.
"În anul 2013, în judeţul Bihor au fost aproape 3600 traumatisme ale membrului superior, din care 2000 de cazuri în mediul rural şi peste 1500 de cazuri în mediul urban", a precizat Dorel Ţîrţ, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor.
Medicii spun că răniţii sunt trataţi cu prioritate şi sunt operaţi gratuit. Medicamentele pentru tratamentul ulterior sunt asigurate de farmacia spitalului.
"Protocolul impune o profilaxie antibiotică după care se intră în bloc operator şi se operează. Timpul de la internare pană la intervenţia chirurgicală este sub 24 de ore", dă asigurări dr. Andrei Covaci, medic rezident la Spitalul Judeţean din Oradea.
Specialiştii spun că pacienţii care au suferit răni ale mâinilor şi picioarelor se pot întoarce acasă după cel mult trei zile de tratament. La solicitarea medicilor, ei revin în spital pentru pansare si control.
Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Darius Pop
Editor web: Adrian Laboş