E alertă de pestă porcină în apropierea domeniului de vânătoare al milionarilor Europei, de la Balc, în județul Bihor. Virusul a fost confirmat la mistreții de pe un domeniu aflat în vecinătatea celui administrat de omul de afaceri Ion Țiriac. Speriați, localnicii au început să-și sacrifice porcii din gospodării ca să nu le fie confiscați de autorități.
Prezența virusului pestei porcine africane a fost confirmată la începutul săptămânii la doi mistreți de pe un fond de vânătoare din Balc și la alți 9 din județul Satu Mare.
"Toți mistreții care au fost în spațiul respectiv la acea dată au fost arși și îngropați, în condițiile legii. Noi am luat toate măsurile ca să nu meargă mai departe. Am vorbit cu reprezentanții fondului de vânătoare, cu medicul nostru concesionar din zonă și cu satele învecinate", susține Remus Moțoc, directorul DSV Bihor.
Domeniul de la Balc unde au fost găsiți mistreții bolnavi se află în vecinătatea celui unde are loc vânătoarea anuală organizată de omul de afaceri Ion Țiriac.
"Domeniul cinegetic administrat de Ion Țiriac se întinde pe o suprafață de peste 1000 de hectare. În ultimii 10 ani aici au vânat unii dintre cei mai mari miliardari ai lumii. Printre ei se numără cunoscutul creator de modă Italian Stefano Ricci și Wolfgang Porsche, moștenitorul imperiului cu același nume", a relatat Claudiu Mihuț, jurnalist Digi24 Oradea.
Ultima vânătoare a avut loc în luna ianuarie a acestui an. Edilii din comună spun că milionarii Europei ar putea reveni la Balc la începutul lui 2019.
"Așa se aude de comuna noastră și ne bucurăm când vine domnul Țiriac la vânătoare, dar ar fi bine dacă ar fi mai tânăr să investească și să facă aici în zona noastră niște fabrici, niște locuri de muncă", spune viceprimarul din Balc.
Speriați de vestea că pesta porcină africană a ajuns în pădurile din zonă, localnicii din Balc au început să-și sacrifice porcii ca să nu le fie confiscați de autorități.
"Am muncit mult, pensia e puțină șI acum să ne ia iei mâncarea de pe un an de zile ar fi ceva în neregulă."
"Noi i-am tăiat, nu mai avem."
"- Aici nu are cum, că e curățenie, e aranjat ca în farmacie, așa e la purcei.
- Nu mergeți în pădure?
- Nu, că nu am pentru ce."
În Bihor sunt înregistrate 48 de focare de pestă porcină africană la porcii domestici și două la mistreții de pe fondurile cinegetice.
Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Gabor Szilagyi