În spațiul online apar din ce în ce mai multe site-uri cu profil medical care își propun să țină locul unui spital. Medicii sunt aleși cu un simplu click, iar consultațiile medicale se fac pe chat, într-o videoconferință sau pe e-mail. Însă răspunsurile pe care le primesc pacienții nu sunt întotdeauna foarte corecte.
"Am intrat pe un site medical, mi-am scris simptomele; de acolo am aflat că am amigdalită. Mi s-a recomandat un medicament pe care l-am și comandat online. Acesta s-a dovedit ineficient. Ulterior am ajuns la medic și acesta mi-a spus că am alte probleme", susţine o pacientă.
Acesta nu este singurul caz în care site-urile oferă un tratament incorect pentru simptomele indicate de bolnav.
"Am avut niște dureri abdominale și m-am gândit că un calmant ar ajuta. M-am interesat pe internet care ar fi cel mai recomandat. Din păcate, nu a funcționat și am dezvoltat și o reacție alergică."
Există pacienți care își caută diagnosticul online, pentru a evita o vizită la medicul de familie. Specialiştii sunt de părere că un asemenea comportament este foarte periculos pentru sănătatea lor.
"La ora actuală e ușor de căutat pe internet: intri pe un motor de căutare și pui simptome, pentru a te lămuri cu problema pe care o ai. Este foarte riscant pentru că, neavând pregătirea în domeniu, riști să nu înțelegi textul respectiv", susţine Valentin Pantea, medic de familie.
"Nu este nici corect și nici benefic pacientului să apeleze la aceste posibilități de a se automedica", consideră Carmen Pantiș, președintele Colegiului Medicilor Bihor.
Un anumit simptom poate indica o multitudine de afecțiuni, astfel că un diagnostic corect nu poate fi obținut online. Potrivit unui sondaj, la nivel mondial 160 de milioane de oameni cautã informații medicale pe internet.
Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Gabor Szilagyi