Ca să slăbească ori pur şi simplu din motive financiare, tot mai multe persoane renunţă la zahăr şi adoptă alimentele preparate cu îndulcitori.
"Am băut foarte mult timp băuturi fără zahăr. Acum, dacă beau un pahar cu zahăr, îl simt mult mai tare."
"În ultimul timp este obligatoriu să folosesc doar îndulcitori, mai ales pentru prăjituri, pentru că zahărul brun este foarte scump."
Medicii recunosc că îndulcitorii artificiali au mai puţine calorii, dar dezvăluie un paradox al acestora: în loc să ajute la scăderea greutăţii, creează dependenţă şi pot duce la obezitate.
"Persoanele care le folosesc se obișnuiesc cu gustul dulce, așa că atunci când nu au îndulcitori la îndemână ei vor folosi neapărat alimente dulci cu zahăr, ceea ce are un efect negativ", susţine dr. Amorin Popa, șeful secției de diabetologie a Spitalului Județean din Oradea.
Pe lângă aceasta, specialiștii spun că îndulcitorii artificiali declanșează și agravează boli grave, printre care diabetul, afecţiunile cardio-vasculare sau chiar cancerul.
Dr. Luiza Demian, medic nutriționist-diabetolog: "Sunt foarte periculoși, deși aparent sunt inofensivi, pentru că sunt molecule sintetice, pentru că au efecte secundare pe care lumea nu le cunoaște: se asociază cu depresie, depresia se asociază cu cancerul."
Conform studiilor o jumătate de litru dintr-o băutură care conține aspartam creşte riscului de leucemie cuaproape 50% , iar la bărbați duce la o dublare a riscului apariţiei mielomului multiplu, o formă rară de cancer. Specialiștii în nutriție spun că pericolul cel mai mare vine de la aspartam. Este un îndulcitor folosit mai ales în industria sucurilor şi în prepararea prăjiturilor.
"Există foarte multe produse cu îndulcitori neindicați cum ar fi aspartamul, în primul rând sucurile, produse de patiserie, cofetărie, sunt produse pentru copii pentru care, din păcate, se folosesc îndulcitori", explică Celus Apostol, specialist în nutriție.
În locul îndulcitorilor artificiali, nutrţioniştii recomandă îi recomandă pe cei naturali: mierea, zahărul brun, îndulcitorul de ștevie ori siropul de arţar.
Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş