În Piaţa Cetate din Oradea, legumele şi fructele sunt aduse de la sute ori chiar mii de kilometri.
În acest timp, deşi au parte de o producţie record, producătorii locali de fructe ramân cu marfa nevândută, din cauza preţurilor mici ce le sunt oferite. În această situaţie se află Viorel Chereji, un pomicultor din localitatea Viişoara. Pentru că nu a putut să-şi vândă producţia, a hotărât să o doneze.
"Am dat peste 60 de tone. Donaţiile s-au dus în special către aşezămintele de copii către căminele de bătrâni, către spitale şi către şcoli", spune Viorel Chereji.
Datorită acestei decizii, mii de copii din creşele din Oradea, bătrâni ori bolnavii din spitale din judeţ au în meniu mere proaspete.
"Administraţia Social Comunitară Oradea a primit în decursul acestei luni o cantitate de 2 mii de kilograme de mere, pe care urmează să le distribuim centrelor multifuncţionale din cadrul ASCO şi creşelor", a confirmat Consuela Govor, purtător de cuvânt al Administraţiei Social-Comunitare Oradea.
După ce a făcut donaţia, fermierul a aflat că pentru situaţiile în care fermierii nu pot să-şi vândă produsele, Uniunea Europeană acordă ajutoare.
"La 100 de kilograme de mere vorbim de 16,79 euro, plus cheltuielile cu depozitarea, sortarea şi transportul la instituţiile beneficiare", afirmă Camelia Fuscaş, şefa biroului inspecţii din cadrul APIA Bihor.
Pomicultorii cer să li se permită să îşi vândă producţia în marile lanţuri comerciale.
"Ar trebui să ne asociem să facem depozite sau să funcţioneze piaţa de gros să putem intra în lanţurile de mari magazine", este de părere Chereji.
Deşi pomicultorul din Viişoara a donat o mare cantitate de fructe, în depozitul său mai sunt 100 de tone de mere care îşi aşteaptă cumpărătorii.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Darius Pop
Editor web: Adrian Laboş