Turul prin Penitenciar Oradea a început în bucătăria, unde muncesc mai mulți deținuți supravegheați de bucătari profesioniști. Mâncarea este preparată în funcție de religie sau regimul alimentar al celor aflați după gratii.
"Intră și musulmanii ,dar le este exclusă carnea de porc și le includem carne de pasăre. Avem și vegetarienii cărora în loc de carne le dăm ouă, soia, le facem șnițele din soia, tocăniță", spune Vasile Mancea, bucătarul închisorii.
De câteva luni în penitenciar există și o cameră specială în care sunt introduși deținuții care își fac rău ori cei care provoacă distrugeri în timpul crizelor de agresivitate. În încăperea monitorizată cu camere video, o persoană poate petrece maximum 24 de ore. Starea ei este evaluată de o comisie specială la fiecare patru ore.
"Este capitonată atât pardoseala, cât și pereții, astfel încât să nu poată să își facă rău, să se lovească, iar când îi introducem aici îi supunem unui control corporal amănunțit", susţine Lucian Țîrțiu, directorul adjunct al Penitenciarului Oradea.
Până la finalul anului, în incinta închisorii va fi amenajat un laborator special destinat telemedicinei. Deținuții bolnavi vor fi consultați de medicii de la Oradea, iar specialiștii din alte spitale penitenciar din țară vor vedea online care sunt afecțiunile. Proiectul pilot a funcționat timp de 6 luni în 2012.
"Au fost alocate fonduri pentru achiziționarea de aparatură performantă. O să avem un ecograf, un EKG, vom fi în timp real în legătură cu medicii specialiști de la Spitalul Dej", a explicat Ioan Moraru, medicul-șef al Penitenciarului Oradea.
Vizitatorii au fost duși și la capela închisorii, unde deținuții vin prin rotație.
"Toate confesiunile și catolicii și reformații și cultele neoprotestante, pentru că aici suntem de fapt un ecumenism și nu putem să facem diferențe", a spus Dan Lele, preot capelar.
În Penitenciarul Oradea se află 470 de deținuți repartizați în regim de maximă siguranță, închis, deschis și arest preventiv.
Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Robert Rezmuves