Porumb, grâu, floarea soarelui şi chiar materiale de construcţii. Toate dispar fără urmă de pe terenurile cultivate de agricultorii din Valea lui Mihai, unde mai mult de jumătate din cei 10 mii de locuitori trăiesc din ce le oferă pământul.
"Şi iarna se fură, ceea ce se poate mobiliza, ce se poate lua. Dar în această perioadă, bineînţeles că produse agricole, porumbul", spune József Nyakó, primarul oraşului Valea lui Mihai.
Autorităţile au montat în oraş camere de supraveghere, însă câmpurile din vecinătate nu pot fi ţinute în acest fel sub observaţie. Ca să scape de hoţi, marile asociaţii agricole au angajat firme de pază, pentru serviciile cărora au plătit zeci de mii de lei. Micii fermieri nu-şi permit acest lucru, motiv pentru care au început să se organizeze cu ajutorul autorităţilor locale.
"Se fură o cantitate destul de mare, cam 5 la sută din producţie, depinde. Noi încercăm să prevenim, facem patrule, păzim şi noi, este patrulă organizată", spune Imre Kiss, fermier.
"Au stabilit constituirea de patrule mixte, formate din poliţişti şi cetăţeni proprietari de terenuri agricole, care vor efectua în permanenţă patrulări în zone agricole pentru prevenirea şi combaterea furturilor", confirmă Ioana Lascău, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor.
Anul trecut, poliţiştii din Valea lui Mihai au primit opt reclamaţii de furt de pe terenurile agricole. Doi hoţi au fost prinşi chiar în momentul săvârşirii faptei.