Partide de buzunar, în lupta electorală. În Bihor a fost înfiinţată o formaţiune care are mai puţin de 10 membri

Data publicării:
partid mic

"Treziți-vă, dragi cetățeni,
Un nou partid în geam vă bate
Alăturați-vă, fiţi demni
Cu noi veți merge mai departe."

Aceasta este prima strofă din imnul Partidului Cinste și Prosperitate, care va primi în curând şi o linie melodică. În scurt timp va fi gata și steagul, care va fi folosit alături de sigla care reprezintă... un laptop. Iar dacă toate acestea nu sunt convingătoare, membrii tineri formaţiuni au găsit de cuviinţă să le adauge un motto:

"Cinstea e legea cea mai mare și prosperitatea, îi explicăm cetățeanului cuvinte simple, prosperitatea înseamnă cinste, plus omul potrivit la locul potrivit, adică două principii de bază."

Partidul Cinste şi Prosperitate îl are în frunte pe primarul comunei bihorene Popești. Fost membru PPDD, acesta a fondat noua formaţiune împreună cu cinci localnici. Norocul le-a surâs încă de la început: spre deosebire de alte partide, formațiunea a primit acceptul Tribunalului București chiar de la prima înfățișare, care a avut loc pe 20 ianuarie, anul acesta. S-au pus imediat pe treabă şi au început să adune adeziuni. Selecţia se face pe bază de recomandare, iar noii membrii provin deocamdată doar din comună şi din localitățile limitrofe.

"Primii care vor face recomandarea sunt fondatorii, deci noi ne luăm responsabilitatea asupra oricărei persoane, după ce se organizează la nivel de stradă, la nivel de sat, la nivel de comună vom delega cei care fac parte din comisia de etică", a detaliat Ioan Giarca, membru fondator al partidului.

Cu o doctrină declarată de centru dreapta, politicienii din Popești şi-au propus să câștige încă din acest an primari, consilieri locali, ba chiar județeni.

"PNL nu a avut niciodată în comuna Popești un primar și își doresc foarte mult să aibă un primar, ceea ce e foarte greu, la ora actuală din partea altui partid să câștige primăria. Sunt destul de cunoscut și ca persoană la nivel de județul Bihor. Cred că sunt o persoană credibilă pentru cetățenii din județul Bihor", susţine Dorin Curtean, primarul comunei Popești

În faţa acestui val de optimism, localnicii au păreri împărţite.

"Nu știu dacă mai există un partid din ăsta sau dacă va putea face ceva cu partidul singur."

"Nu am auzit, pentru că sinceră să fiu nu prea mă interesează politica"

"Multiplicarea partidelor în sine s-ar putea să fie o idee bună în sensul în care se creează o ofertă mai largă pe piața politică. Personal, mi-e foarte greu să cred va reuși, că asemenea partide nou răsărite în prejama alegerilor vor reuși să adune suficient de mulți membrii ca să aibă o pondere reală", este de părere politologul Mihai Maci.

Pentru a propune candidaţi la alegerile locale, formaţiunile politice trebuie să adune semnături de la 1% din numărul alegătorilor dintr-o circumscripţie. În România există 88 de partide, dintre care 34 au fost înființate numai anul trecut. Iar lista rămâne deschisă.

Reporter: Diana Grad
Operator: Constantin Gheorghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri