"Cerem asigurarea că acest proiect nu se va face într-o formă uşor schimbată", spune Orlando Balaş, reprezentantul Academiei Civice Bihor. Acesta cere "să fie adoptat proiectul de lege care este depus la Parlament, proiectul de lege pentru minerit fără cianuri în România."
"Ei vor să facă o şmecherie cu proiectul asta de lege! Vor să dea derogări de la mediu şi alte chestii. De aia nici nu-l susţinem", a precizat Cristian Bodea, senator PNL de Bihor.
"Partidul Democrat-Liberal susţine deschiderea mineritului, susţine crearea locurilor de muncă, dar sigur că acest lucru nu se face nu orice riscuri", susţine Gavrilă Ghilea, senator PDL de Bihor.
Parlamentarii social-democraţi nu a luat încă o decizie și vor să se documenteze în teren despre problemele sociale, economice şi ecologice înainte sa se pronunțe.
"Săptămâna viitoare, nu ştiu exact ziua, vom face a deplasare toţi deputaţii şi senatorii, împreună cu organizaţia PSD Alba, la faţa locului. Ne-am gândit să vedem şi noi Roşia", confirmă Sonia Drăghici, deputat PSD de Bihor.
"Nu putem susţine un proiect la Roşia Montană care nu are aviz de mediu. Vom vota împotrivă", a comunicat Ödön Szabó, deputat UDMR de Bihor.
Ecologiştii bihoreni sunt hotărâți să protesteaze în fiecare zi în Oradea până când legea care permite utilizarea cianurilor pentru minerit de aur în România va fi anulata. Marţi, Comisia Juridică a Senatului a respins uninominal legea mineritului la Roşia Montană.
T: Parlamentarii, despre Roşia Montană